Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Vraćamo se i ponovo se vračamo u Prekaz da bismo razumeli odakle dolazimo i da bismo bolje znali kuda želimo da idemo

24 Mars, 2021

 

Prekaz, Glođani, 24. mart 2021

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti je, u pratnji članova vladinog kabineta, izvršio omaž na Memorijalnom kompleksu Adema Jasharija u Prekazu, u znak sećanja na 22. godišnjicu početka NATO bombardovanja protiv Miloševićevog režima.

Premijer Kurti rekao je da su posetili Prekaz, ovo mesto žrtvovanja i spajanja, gde su srpske snage ubile tri generacije porodice Jashari, čiji je herojski pad podigao albanski narod na noge, pokrenuo brz rast Oslobodilačke vojske Kosova i probudio međunarodnu savest. “Njihova krv se nikada neće izgubiti i njihovo ime se nikada neće zaboraviti, a mi se vraćamo i popnovo vračamo ovde u Prekaze da bismo razumeli odakle dolazimo i da bismo bolje znali kuda želimo da idemo”, rekao je premijer, podsećajući na pravdu za ovaj zločin u Srbiji nije stavljena na mesto, kao za mnoge druge pale borce i martire širom Kosova. Sećanje i čežnja za Šabanom, Hamezom, Ademom Jasharijem i svih drugih 59 članova porodice, od kojih su polovina bili žene i deca, nikada ne ponestaje.

Odatle je takođe izvršio omaž na Memorijalnom kompleksu „Deshmoret e Kombit ( Narodni pali borci )“, u Glođanu, u znak sećanja na 23. godišnjicu bitke Oslobodilačke vojske Kosova u Glođanu, inače poznate kao Epopeja o Dukađinu, odakle je izvršen poziv za borbu protiv neprijatelja , za slobodu u Dukagjiniju.

„Oslobodilački rat se proširio svuda, a godinu dana kasnije puškama slobode su se pridružili avioni NATO-a i ne mnogo kasnije je Kosovo oslobođeno. Dakle, 24. marta Ep o Dukađinu iz 1998. i 24. mart NATO intervencije 1999. gotovo da nam pokazuju logičan poredak stvari. Dakle, prvo naša puška, pa zatim NATO avion. „Slično i danas, prvo naš rad, a zatim i strana pomoć za razvoj, demokratizaciju i pravdu“, dodao je premijer Kurti.

Na ovako obeležene dane, premijer Kurti je naglasio da odaju počast narodnim palim borcima, onima koji su, kako je rekao, dali sve da danas živimo slobodno i da možemo napredovati.

Last modified: 24 Mars, 2021

Comments are closed.

×