Zyra e Kryeministrit

Nova vlada održava svoj prvi svečani sastanak

23 Mars, 2021

Priština, 23. mart 2021

Nova Vlada Republike Kosovo, predvođena premijerom Albinom Kurtijem, održala je svoj prvi svečani sastanak, na kome se obavezala na posvećenost i konkretne akcije u suočavanju sa izazovima kroz koje prolaze naša zemlja i građani Republike Kosovo.

Premijer Albin Kurti čestitao je svom kabinetu na preuzimanju odgovornosti za upravljanje državom, izrazivši poverenje u kapacitete svih članova ovog kabineta i pozvao je na neposredno angažovanje kabineta da utvrdi mere za rešavanje pandemijske situacije sa COVID-19 i recesije izazvana ovakvom situacijom u ekonomiji zemlje.

Sledi ceo govor premijera Albina Kurtija:

Poštovani potpredsednici vlade Bislimi, Gervalla i Rexhepi,

Poštovani ministri kabineta Vlade,

Ovo je prvi sastanak Vlade Republike Kosovo izabrane sinoć, koji se održava 23. marta 2021. godine, svečani sastanak koji označava početak dobrog rada ove vlade, koja je izglasana juče, na osnovu volje ljudi izražene na prevremenim, slobodnim i demokratskim izborima 14. februara.

Poštovani članovi kabineta Vlade,

Prvo, čestitke na mandatima koje ste dobili. Želim vam uspeh i dobar rad.

Ovaj svečani sastanak vlade započinjemo u vreme velike brige za građane i kao rezultat velikih očekivanja za rad ovog našeg kabineta.

Još uvek smo u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi. Do danas imamo zvanično preko 83 hiljade zaraženih i 1.776 mrtvih do juče. Samo u poslednja 24 sata imali smo 827 novih slučajeva i 16 smrtnih slučajeva. To nisu samo brojevi i statistike, već životi ljudi, to su porodica, braća i sestre, roditelji i bake i deke koji će nedostajati za trpezama u svakom domu.

Zbog toga moramo hitno delovati da smanjimo broj slučajeva i eliminišemo nove smrtne slučajeve, kao posledica virusa Covid-19, ali moraju postojati izvodljivi planovi koji uzimaju u obzir fizičko i mentalno zdravlje građana i zdravlje ekonomije naše zemlje. Ovo bi trebalo uravnotežiti kroz plan koji bi hitno trebalo da izradi Ministarstvo zdravlja, privrede i druga ministarstva.

Potreban je konkretan rad i što brži rezultati.

Ovde ćemo raditi kao tim, ali ishod ovog kabineta zavisi od rada svakog od vas i tima koji gradite. Na vama je da probleme koji su u vašem ministarstvu pretvorite u projekte za rešavanje.

Moja kancelarija će biti na raspolaganju za saradnju u bilo koje doba, ali biće i akcije.

Građani kroz primer očekuju rad i zalaganje, dostojanstveno predstavljanje i vođstvo.

U narednim danima očekujem da svako od vas iznese predloge za konkretne odluke koje smo identifikovali tokom godina i koje zahtevaju rešenja.

Verujem u vaše znanje i kapacitete, ali sada je vreme da građanima dokažete da na funkcijama na kojima ste postavljeni, da smo zasluženo postavljeni.

Izazovi su veliki.

Pored hitnih mera u upravljanju pandemijom, moramo brzo da delujemo i da zaustavimo finansijske gubitke javnih preduzeća, ali i da zaustavimo ekonomsku recesiju pomažući privatnom sektoru da sačuvamo radna mesta i proizvodnju.

Javna preduzeća treba da imaju revizije i ocene učinka. Tamo gde utvrdimo kršenje zakona i loše rezultate, moramo brzo delovati kako bismo vratili legitimitet, ali takođe i uspostavili menadžment koji ima sposobnost, volju i viziju da javna preduzeća pretvori u oslonac privredi.

Očekujem da ću na svom stolu hitno stići i plan za upravljanje pandemijom i plan ekonomskog oporavka.

Radimo časno i odgovorno.

Da se rukovodimo najboljim principima, našim opredeljenjima i interesima građana,

Potražimo pomoć i saradnju od svih, a mi zasučimo rukave i započnimo velike poslove koji nas očekuju i svakodnevno zalaganje koje se od nas očekuje.

Čestitke i uspeh svima i svakome. S’dobrom!

Hvala vam.

 

 

Last modified: 23 Mars, 2021

Comments are closed.

×