Zyra e Kryeministrit

71. sastanak vlade

19 Mars, 2021

Priština, 19. mart 2021

Vlada Republike Kosovo, koju predvodi premijer na dužnosti, Avdullah Hoti, je u skladu sa Poslovnikom Vlade, održala dopisni/elektronski sastanak, 71. po redu, na kojem je odobrila jednu odluku i jedan konceptni dokument iz oblasti njenih ustavnih i zakonskih odgovornosti.

Na predlog Ministarstva za infrastrukturu, na današnjem sastanku, Vlada Republike Kosova odobrila je odluku o davanju na korišćenje Opštini Priština, površine od 15970,51 kvadratnih metara koja je u vlasništvu Centralnog javnog preduzeća Železnička infrastruktura Kosova (Infrakos). Ova imovina će se koristiti za realizaciju projekata od javnog interesa. Za to je data saglasnost InfraKosa.

Vlada Kosova danas je takođe odobrila konceptni dokument o kontroli državne pomoći koji ima za cilj postizanje promene postojećih politika u približavanju kosovskog zakonodavstva o državnoj pomoći sa pravnom tekovinom EU o državnoj pomoći u kontekstu obaveza o uspostavljanju regulatornog sistema državne pomoći uporedivog sa sistemom EU prema uslovima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Konceptni dokument preporučuje preispitivanje Zakona o državnoj pomoći i podzakonskih akata za sprovođenje ovog zakona. Ovo bi poboljšalo osnovu za rad institucija državne pomoći na Kosovu; unapredilo pravnu sigurnost u procesu uređenja državne pomoći i predstavljalo napredak u pogledu obaveza za EU integracije. Ove promene su ključne kako bi se osiguralo da državna pomoć koju pružaju kosovske vlasti bude u skladu sa relevantnim zahtevima i da se smanje negativni efekti pomoći (ograničenja konkurencije i uticaja na trgovinu).

Last modified: 19 Mars, 2021

Comments are closed.

×