Zyra e Kryeministrit

68. sastanak Vlade

9 Mars, 2021

Priština, 9. mart 2021.

Vlada Republike Kosovo koju predvodi vršilac dužnosti premijera Avdullah Hoti, u skladu sa Pravilnikom o radu Vlade, održala je odgovarajući/elektronski sastanak, 68. po redu, na kojem je odobrila odluke i druge dokumente u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim odgovornostima.

Vlada Kosova odobrila je odluku kojom je obavezala sve javne institucije u Republici Kosovo da koordinišu svoje aktivnosti sa Agencijom za informaciono društvo pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (AID/MUP) za razvoj elektronskih sistema i integraciju istih u infrastrukturi i centralnim platformama informacionih sistema u skladu sa važećim zakonodavstvom.

U ovom slučaju, AID/MUP je dužna da Vladi podnese na odobrenje nacrt Strategije e-uprave u roku od tri (3) meseca, a kosovska policija da poveća istražni kapacitet za sprečavanje sajber napada u saradnji sa relevantnim lokalnim i međunarodnim institucijama.

Na današnjem sastanku odobrena je odluka o daljem preispitivanju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti u društvenom vlasništvu u javnom interesu, neophodnih za sprovođenje projekata Sudskog saveta Kosova (SSK) za:

– Izgradnju nove zgrade Osnovnog suda u Peći, opština Peć.

– Izgradnju nove zgrade Osnovnog suda u Prizrenu, opština Prizren.

– Obnovu i izgradnju bivše filijale “Jugobanke” u Mitrovici, za potrebe Osnovnog suda u Mitrovici, opština Mitrovica.

Kabinet Vlade je takođe odobrio odluku za dalje razmatranje zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti:

– U katastarskoj zoni Bresallc, opština Gnjilane, koja je deo izgradnje autoputa Priština-Gnjilane-Dheu i Bardhë;

– U katastarskoj zoni Balince, opština Mališevo, koja je deo izgradnje nacionalnog puta N9, Priština-Peć i;

– U katastarskoj zoni Mališevo, opština Obilić, koja je deo izgradnje nacionalnog puta N2 Priština-Mitrovica.

Nakon sastanka, kabinet Vlade je odobrio odluku o ukidanju, izmenama i delimičnim dopunama Konačne odluke br. 12/71 od 23.10.2018. kojom je odobrena eksproprijacija imovine koja je deo izgradnje autoputa „Priština-Gnjilane-Deu“ i Bardhë ”, deonica Banulla – Bresallc, koji pogađa opštine Lipljan (katastarske zone Banulla, Slovi, Smallusha), Novo Brdo (katastarska zona, Parallova) i Gnjilane (katastarske zone Bresalc, Ponesh i Zhegovc).

Vlada je odobrila konačnu odluku o eksproprijaciji u javnom interesu objekata kojima upravlja Kosovska agencija za privatizaciju (KAP), a koji su pogođeni sprovođenjem projekata: izgradnja parka koji će služiti kao amfiteatar sela Muštište i izgradnja “Dečjeg vrtića i ugla za starije osobe” u selu Studenqan, opština Suva Reka.

Kabinet Vlade je odobrio odluku o osnivanju lokalnog javnog preduzeća “Kastrioti DD” Obilić, sa 100% akcija opštine Obilić. Ovom odlukom, opština Obilić je ovlašćena da deluje u ime jedinog akcionara u LPZ “Kastrioti” AD i preduzme sve pravne radnje, uključujući registraciju prema Zakonu br. 02/L-016 o poslovnim organizacijama.

Vlada Kosova takođe je odobrila odluku kojom je Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine (MEZŽS) dužno da, u saradnji sa centralnim javnim preduzećima, pripremi i podnese Trezoru Kosova (MF), potpune, blagovremene i tačne podatke o domaćem i međunarodnom zaduživanju centralnih javnih preduzeća. Izveštavanje se mora podnositi kvartalno, najkasnije 15 dana nakon završetka svakog kvartala.

Last modified: 9 Mars, 2021

Comments are closed.

×