Zyra e Kryeministrit

66. sednica Vlade

23 Shkurt, 2021

Priština, 23. februar 2021.

U skladu sa Poslovnikom o radu, na zahtev premijera na dužnosti Avdullah Hoti, Vlada Republike Kosovo održala je odgovarajuću/ elektronsku sednicu, 66. sednicu po redu. Na sednici je usvojeno nekoliko odluka u oblasti ustavnih i zakonskih nadležnosti Vlade Republike Kosovo.

Prvom odlukom usvojen je Program za zajednice, koji utvrđuje kriterijume i procedure za dodelu subvencija i transfera iz budžeta Kancelarije za pitanja zajednica u Kancelariju premijera, kako bi se podržale i promovisale sve zajednice u Republici Kosovo.

Ovaj program će sprovoditi Kancelarija za pitanja zajednica u Kancelariji premijera i od strane fizičkih i pravnih lica koja će biti korisnici subvencija. Program će garantovati slobodu učešća u konkurisanju; nediskriminaciji i jednakom tretmanu aplikacija; transparentnosti procedura i odlučivanja za aplikante; uklađenosti sa ciljevima dodele subvencija; nepristrasnosti u razmatranju i sprečavanju sukoba interesa; prekida finansiranja istog korisnika više od jednom godišnje; i zabranjivanje subvencionisanja istog projekta od strane drugih budžetskih organizacija ili donatora, osim u slučajevima sufinansiranja.

Vlada je takođe usvojila odluku o izdvajanju dodatnih finansijskih sredstava u iznosu od 665.210,00 za plaćanje bruto premije graničnog osiguranja za period od 1. avgusta 2020. do 31. decembra 2020. godine. Ova sredstva će Trezor uplatiti na poseban račun Kosovskog Ureda za Osiguranje.

Vlada je takođe usvojila odluku o dodeli dodatnih finansijskih sredstava Ministarstvu rada i socijalne zaštite i Kancelariji premijera za finansiranje zahteva udruženja penzionera i zahteva udruženja porodica nestalih lica. Petnaest hiljada (15 000,00) evra izdvojeno je za osnovne socijalne penzije; petnaest hiljada (15.000,00) evra za finansiranje zahteva odgovarajućih udruženja penzionera; trideset četiri hiljade šest stotina deset (34.610,00) evra za Kancelariju Premijera u kategoriji subvencija i transfera; trideset i četiri hiljade šest stotina deset (34.610,00) evra za finansiranje zahteva udruženja porodica nestalih lica.

Nakon razmatranja od strane kabineta Vlade, usvojena je odluka o izmeni i dopuni Odluke br. 02/30 od 12.05.2020, dopunjena Odlukom br. 03/60 od 27.01.2021. godine, o upotrebi vozila Vlade Republike Kosovo. Na osnovu izmena i dopuna, pravilima za upotrebu službenih vozila ne podležu vozila koja koriste Direkcija za sprovođenje zakona i druge jedinice u okviru Carine Kosova. Ova vozila, po ovlašćenju direktora Direkcije za sprovođenje zakona, generalnog direktora carine i odluke ministra unutrašnjih poslova, carinske jedinice mogu koristiti u operativne svrhe u bilo koje vreme i van radnog vremena.

Kabinet Vlade je razmotrio zahtev Ministarstva odbrane za suspenziju člana 20. Uredbe br. 23/2020 o Atašeima Odbrane do dopune i izmene Uredbe od strane Vlade Republike Kosovo.

U cilju korišćenja dodeljenog buđeta za pokrivanje planiranih troškova za Atašee Odbrane u okviru diplomatskih misija, odnosno transfera budžetskih sredstava, Ministarstvo odbrane u konsultaciji sa Trezorom dozvoliće da se preko Atašea obezbedi pristup svim bankarskim transakcijama za Ministarstvo odbrane i Trezor. Ovo će obezbediti da se sredstva na ovim računima koriste isključivo u službene svrhe i za realizaciju planiranih troškova za Atašee Odbrane.

Na današnjoj sednici, Vlada Republike Kosova usvojila je odluku o sprovođenju međunarodnih ekonomskih sankcija prema subjektima i fizičkim licima, utvrđenim prema listama sankcija, uvedenim od: Organizacije Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država . Ove sankcije se sprovode u cilju zaštite nacionalnih interesa Republike Kosovo i aktivnog doprinosa očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. Sankcije će se nastaviti do donošenja druge odluke Vlade i u zavisnosti od okolnosti koje mogu biti ažurirane.

Last modified: 23 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×