Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Nezavisnost Kosova, ostvareni san generacija koje su žrtvovale sve

17 Shkurt, 2021

Priština, 17. februar 2021.

Premijer na dužnosti Republike Kosovo, Avdullah Hoti, povodom obeležavanja 13. godišnjice proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo, učestvovao je na centralnoj manifestaciji koje je održana u kasarni „Adem Jashari” Kosovskih snaga bezbednosti.

Pred brojnim prisutnima, premijer Hoti je rekao da su godišnjice posebni trenuci, da se setimo onih koji su sve žrtvovali za ostvarenje vekovne težnje za slobodom i nezavisnošću.

„Dani poput ovog skreću nam pažnju na najviše vrednosti patriotizma, koje žive u večnosti. U međuvremenu, u danima poput ovog mi ojačamo i obavezujemo se na dug koji dugujemo svojoj deci da Kosovo činimo mesto ostvarenja snova svakog mladog, svakog roditelja i svakog dede, svakog učitelja, svakog umetnika, svakog poljoprivrednika i svih građana Republike Kosovo “, rekao je premijer Hoti.

Pun govor premijera Hoti:

Poštovana vršiteljko dužnosti predsednika, gđa. Osmani,
Poštovani ministre Odbrane, g. Quni,
Poštovani komandante KSB-a, generale Rrahman Rama,
Poštovani ambasadori,

Poštovana porodico Rugova, porodico Jashari,
Poštovani vojnici KSB-a, dragi građani Republike Kosovo.

Godišnjice su posebni trenuci, da se setimo onih koji su sve žrtvovali za ostvarenje vekovne težnje za slobodom i nezavisnošću.

Sa velikom zahvalnošću klanjamo se pred doprinosom svih koji su predvodili miroljubivi i vojni otpor i pred krvlju palih boraca.

Dani poput ovog skreću nam pažnju na najviše vrednosti patriotizma, koje žive u večnosti. U međuvremenu, u danima poput ovog mi ojačamo i obavezujemo se na dug koji dugujemo svojoj deci da Kosovo činimo mesto ostvarenja snova svakog mladog, svakog roditelja i svakog dede, svakog učitelja, svakog umetnika, svakog poljoprivrednika i svih građana Republike Kosovo.

Nezavisnost Kosova je ostvarenje sna generacija koje su sve žrtvovale; dok ostaje mnogo posla da se uradi na ostvarivanju težnji za evroatlantskom integracijom Kosova. Takva je bila vizija i poruka naših heroja, koji su nam osvetlili put u oslobodilačkom ratu. Ali njihova ambicija se ovde ne završava. Ova ambicija raste i razvija se svakog dana, kao što se demokratija konsoliduje i napreduje, kao najviša i najdragocenija vrednost čitave ljudske istorije.

Stoga danas, na 13. godišnjicu državnosti Kosova, slavimo ostvareni san heroja, koji se izražava kao kombinacija vrednosti za služenje i ljubavi prema domovini; kako bi se ovim dečacima i devojčicama omogućilo da s ponosom pređu u redove vojske koja jača temelje naše države.

I na ovu godišnjicu, sećanje i zahvalnost za besprimerni doprinos postaju naš vodič koji nam daje snagu da podignemo zastavu Kosova zajedno sa najsnažnijim zemljama da garantujemo mir i bezbednost u međunarodnim mirovnim misijama.

Svima građanima Republike Kosovo, srećan Dan nezavisnosti!

Last modified: 17 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×