Zyra e Kryeministrit

Vlada popustila mere za zaštitu od pandemije COVID-19

11 Shkurt, 2021

Priština, 11. februar 2021.

Na zahtev premijera na dužnosti Republike Kosovo, Avdullah Hoti, u skladu sa Pravilnikom o radu Vlade, održana je elektronska sednica, 63. po redu, na kojoj je razmotrena odluka o opštim i posebnim merama za zaštitu od pandemije Covid-19.

Na osnovu preporuka koje je dao Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova, i imajući u vidu odredbe Zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Covid-19 na teritoriji Republike Kosovo, Vlada Kosova je usvojila odluku o merama, kao i obaveze institucija za sprovođenje ovih mera.

Ovom odlukom, za opštine koje se nalaze u crvenoj zoni, ukinut je policijski čas, što znači da neće više biti ograničenja za kretanje građana. Studenti će nastaviti predavanja u objektima fakulteta, uz fizičko prisustvo, a ne online. Dok će svim ekonomskim operaterima koji se nalaze u crvenoj zoni biti dozvoljeno da rade do 22:00 sati.

U nastavku se nalazi cela odluka o opštim i posebnim merama za zaštitu od pandemije Covid-19.

I. MERE ZA ČITAVU TERITORIJU REPUBLIKE KOSOVO

Ulasci stranih i domaćih građana na Kosovu

1. Strani državljani koji ulaze u Kosovo, uključujući one sa dozvolama za privremeni ili stalni boravak na Kosovu, koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja prema zvaničnoj listi ECDC-a, moraju da imaju negativan RT-PCR test za Covid-19 urađen u poslednja 72 časa, na osnovu načela reciprociteta.

2. Izuzetak od gornje tačke 1 čine:

2.1. Ukoliko strani državljanin uđe na Kosovo preko aerodroma ili kopnenih graničnih prelaza i napusti Kosovo u roku od 3 časa preko aerodroma ili kopnenih graničnih prelaza, pod uslovom da na ulazu potpiše izjavu da će napustiti Kosovo u roku od 3 časa;

2.2. Strani državljani koji rade kao profesionalni prevoznici (vozači), pod uslovom da se pridržavaju međunarodnog transportnog protokola za zaštitu od Covid-a 19;

2.3. Strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim prevozom autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da se potpiše izjava da će napustiti teritoriju Kosova u roku od 5 časova;

2.4. Strane diplomate akreditovane na Kosovu i njihove porodice;

3. građani Kosova (uključujući one koji borave u drugoj zemlji), prilikom ulaska na Kosovo moraju da podnesu potvrdu za negativni RT-PCR test obavljen najkasnije 72 sata pre ulaska na Kosovo, u suprotnom se moraju samoizolovati na 7 dana.

4. Izuzetak od gornje tačke 3. su građani Kosova (uključujući one koji borave u drugoj zemlji) koji su napustili Kosovo u poslednja 24 časa.

Organizovanje rada javnih ustanova i privatnih organizacija/poslovanja

5. ustanove i privatne organizacije/poslovanja su, bez izuzetka, dužne da svakodnevno prate zdravstveno stanje osoblja u skladu sa „Priručnikom za zaštitu od širenja Covid-a 19”, uključujući obavezno merenje temperature za sve prilikom ulaska u objekte.

6. Na preporuku lekara odgovarajuće oblasti, radnici sa hroničnim bolestima (u skladu sa službenim cirkularom koji je izdalo Ministarstva zdravstva i koji je pripremljen u ovu svrhu), trudnice i dojilje, su izuzeti od javljanja na radno mesto, kako u javnim, tako i u privatnim ustanovama, dok se poslodavci upućuju da, što je više moguće, stvaraju uslove za njihovo angažovanje na poslu od kuće.

7. Javne i privatne ustanove su dužne da na pristupačnim mestima na ulazu u objekat drže dezinfekciona sredstva za ruke i maske za lice, koja mogu da koriste zaposleni u ustanovama i posetioci.

8. Javne i privatne ustanove su dužne da postave vidljive znakove pravila ponašanja za zaštitu od Covid-a 19 na ulazu svakog objekta (uključujući znak koji zabranjuje ulazak u objekat bez maski, poštovanje distance itd.) u skladu sa „Priručnikom za zaštitu od širenja Covid-a 19”.

9. Odgovorna lica za javne ustanove, privatna preduzeća i bilo koji drugi subjekat su dužna da preduzmu stroge mere, kako bi sprečili širenje zaraze u svojim ustanovama, sprovodeći stalnu dezinfekciju i preduzimajući sve neophodne mere u skladu sa „Priručnikom za zaštitu od širenja Covid-a 19”.

10. Svim javnim ustanovama (centralnim i lokalnim), kao i organizacijama, poslovanjima i privatnim subjektima je dozvoljeno da organizuju svečane ceremonije uz posebnu dozvolu MZ-a na osnovu Priručnika za zaštitu od širenja Covid-a 19.

Organizacija obrazovnog procesa

11. Obrazovni proces u svim visokoškolskim ustanovama, javnim i privatnim, kao i ispiti, praktični i laboratorijski rad treba organizovati prema nastavnom programu odgovarajućih ustanova u skladu sa „Priručnikom za zaštitu od širenja Covid-a 19 ”.

12. Delatnost javnih i privatnih vrtića se nastavlja prema proceni i nadzoru opštinskih vlasti, na osnovu „Priručnika za zaštitu od širenja Covid-a 19”, uključujući svakodnevno merenje temperature dece i osoblja prilikom ulaska u objekte.

13. Domovi i menze rade, poštujući Priručnik za zaštitu od širenja Covid-a 19.

14. Svim obrazovnim ustanovama na svim nivoima obrazovanja, javnim i privatnim, je zabranjeno organizovanje vannastavnih aktivnosti, kao što su ekskurzije, grupne šetnje, razne zabave nastavnog osoblja i učenika-studenata i slično.

Organizacija opštinskih štabova za vanredne situacije i opštinskih zdravstvenih službi

15. Od opština se zahteva da imaju u potpunosti aktiviran opštinski štab za vanredne situacije, kako bi nadgledale sprovođenje mera, zdravstveno stanje građana zaraženih sa Covid-19 i druga pitanja, kao i da se koordiniraju sa odgovarajućim centralnim nivoom.

16. Opštinski štabovi za vanredne situacije, direkcije za zdravstvo i GCPM-i su dužni da nadgledaju i pružaju potrebne zdravstvene usluge u trajanju od najmanje 2 nedelje za osobe zaražene sa Covid-19 i svakodnevno će izveštavati RCJZ-NIJZK.

17. Od opština se zahteva da pružaju kućne zdravstvene usluge za sve hronične bolesnike i za osobe starije od 65 godina.

Mere za osobe starije od 65 godina

18. Ministarstvu rada i socijalne zaštite, u skladu sa nastalom situacijom i prema preporukama NIJZK-a i MZ-a, je naloženo da sve korisnike socijalnih i penzijskih šema kojima upravlja MRSZ oslobodi redovnog prisustva u odgovarajućim kancelarijama za potrebe dokaza, kao što se to zahteva odgovarajućim zakonima.

19. Građanima koji borave u staračkim domovima, GCPM-i pružaju sve zdravstvene, socijalne usluge i redovne zdravstvene preglede.

Mere za javne aktivnosti

20. U zatvorenim prostorima je zabranjeno okupljanje građana u broju većem od 50 ljudi, dok je na javnim trgovima, parkovima, javnim mestima, zimskim rekreacionim centrima i slično, dozvoljeno da se okupi do 80 ljudi, osim u slučajevima dozvoljenim ovom Odlukom.

21. Sva javna okupljanja organizovana u javnim prostorima svih oblika su zabranjena za više od 80 osoba, osim u slučajevima dozvoljenim ovom Odlukom.

22. Seminari i radionice svih javnih i privatnih ustanova se mogu organizovati prema uputstvu za zaštitu od širenja Covid-19 i u skladu sa tačkom 24. ove Odluke.

23. Zabranjeno je organizovanje svadbi i porodičnih veselja.

24. Verske ceremonije i aktivnosti su zabranjene, osim uz učešće uže porodice, sa izuzetkom od gornje tačke 24. su posebne verske ceremonije koje se organizuju uz posebnu dozvolu Ministarstva zdravlja na osnovu preporuka NIJZ-a.

Mere za poslovne aktivnosti

25. Delatnost javnih pijaca vozila i životinja je dozvoljena do 40% površinskog kapaciteta prostora.

26. Klanje životinja je dozvoljeno samo u prostorijama koje su u tu svrhu ovlašćene.

27. Samo sledeće delatnosti se mogu obavljati (prema kodovima NACE-a definisanim od strane ARBK-a – Ministarstvo trgovine i industrije):

27.1. Zdravstveni sektor;

27.2. Sektor bezbednosti i pravosuđa;

27.3. Javni sektor (centralna i opštinska uprava);

27.4. Proizvodni sektor;

27.5. Sektor poljoprivrede i stočarstva;

27.6. Građevinski sektor;

27.7. Prevoz robe;

27.8. Sektor prehrambenih proizvoda;

27.9. Sektor usluga/distribucije.

II. SPECIFIČNE MERE PREMA OPŠTINAMA

28. Sve opštine se kategorišu u tri grupe na osnovu stepena rizika od širenja zaraze:

28.1. Opštine sa niskim rizikom – do 75 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika u jednoj nedelji (kategorišu se zelenom bojom),

28.2. Opštine sa srednjim rizikom – od 76 do 150 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika u jednoj nedelji (kategorišu se žutom bojom),

28.3. Opštine sa visokim rizikom – više od 150 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika u jednoj nedelji (kategorišu se crvenom bojom),

29. Na nedeljnoj osnovi, svakog petka, NIJZK i MZ objavljuju brojeve zaraženih prema opštinama i vrše kategorizaciju opština prema nivou rizika opisanog u gornjoj tački.

30. Mere važe za opštine sa niskim rizikom (do 75 zaraženih osoba na 100.0000 stanovnika u nedelji):

30.1. Privrednim subjektima je dozvoljeno da rade od 05:00 do 22:00,

30.2. Trgovačkim centrima je dozvoljeno da rade od 05:00 do 22:00,

30.3. Uslugama hotelijerstva i gastronomije se dozvoljava da rade od 5:00 do 22:00, a nakon 22:00 časa rade uslugom „za poneti” i „dostava po narudžbini”,

30.4. Javnom prevozu je dozvoljeno da radi koristeći do 50% kapaciteta, poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”,

30.5. Taksistima je dozvoljeno da rade sa po 1 putnikom pozadi ili do tri (3) ukoliko su članovi porodice, poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”,

30.6. Podređenim ustanovama MKOS-a i opštinama (poput pozorišta, biblioteka, filharmonije, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, muzeja, kulturnih centara sa grupama i slično), je dozvoljeno da rade do 22.00 koristeći do 40% prostora/površina odgovarajućih objekata za sve aktivnosti (kako u izvođenju tako i u vežbama), poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”,

30.7. Dozvoljavaju se sportske aktivnosti u zatvorenim i otvorenim prostorima, gde tokom treninga u zatvorenim prostorima može učestvovati do 20 osoba, a tokom takmičenja može učestvovati do 50 osoba, uvek na osnovu domaćeg i međunarodnog sportskog protokola, kao i na osnovu „Priručnika za zaštitu od širenja Covid-19”,

30.8. Dozvoljavaju se teretane i zatvoreni bazeni za pojedinačne rekreativne aktivnosti koristeći samo 40% prostora/površina, poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja COVID-19”,

30.9. Uprkos gornjim tačkama 35.6, 35.7. i 35.8, Ministarstvo zdravlja je ovlašćeno da donosi operativne odluke, na osnovu preporuka NIJZ-a, da zabrani ove aktivnosti.

31. Mere za opštine sa srednjim rizikom (od 76 do 150 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika u toku jedne nedelje):

31.1. Ekonomskim operaterima se dozvoljava da rade od 5:00 do 22:00 časa.

31.2. Trgovačkim centrima se dozvoljava da rade od 5:00 do 22:00 časa.

31.3. Uslugama hotelijerstva i gastronomije se dozvoljava da rade od 5:00 do 22:00 časa, a nakon 22:00 časa rade uslugom „za poneti” i „dostava po narudžbini”

31.4. Svim javnim i privatnim ustanovama se savetuje da smanje broj zaposlenih na osnovu njihovih specifičnosti i „Priručnika za zaštitu od širenja Covid-19”

31.5. Javnom prevozu se dozvoljava da radi, koristeći do 50% kapaciteta, poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”;

31.6. Taksistima se dozvoljava da rade sa po jednim (1) putnikom pozadi ili tri (3) ukoliko su članovi porodice, poštujući „Priručnik o zaštiti od širenja Covid-19”;

31.7. Podređenim ustanovama MKOS-a i opštinama (poput pozorišta, biblioteka, filharmonije, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, muzeja, kulturnih centara sa grupama i slično), je dozvoljeno da rade do 22:00 koristeći do 40% prostora/površina odgovarajućih objekata za sve aktivnosti (kako u izvođenju tako i u vežbama), poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”,

31.8. Dozvoljavaju se sportske aktivnosti u zatvorenim i otvorenim prostorima, gde tokom treninga u zatvorenim prostorima može učestvovati do 20 osoba, a tokom takmičenja može učestvovati do 50 osoba, uvek na osnovu domaćeg i međunarodnog sportskog protokola, kao i na osnovu „Priručnika za zaštitu od širenja Covid-19”,

31.9. Dozvoljavaju se teretane i zatvoreni bazeni za pojedinačne rekreativne aktivnosti koristeći samo 40% prostora/površina, poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja COVID-19”.

31.10. Uprkos gornjim tačkama 34.7, 34.8. i 34.9, Ministarstvo zdravlja je ovlašćeno da donosi operativne odluke, na osnovu preporuka NIJZ-a, da zabrani ove aktivnosti.

32. Mere za opštine sa visokim rizikom (više od 150 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika u

Ekonomskim operaterima je dozvoljen rad od 05:00 do 22:00 časa.

32.2. Trgovačkim centrima je dozvoljeno da rade od 05:00 do 22:00 časa.

32.3. Uslugama hotelijerstva i gastronomije se dozvoljava da rade od 05:00 do 22:00, a nakon 22:00 časa rade samo uslugom „dostava po narudžbini”.

32.4. Javne i privatne ustanove su dužne da rade samo sa osnovnim osobljem, osoblje koje se određuje odlukom svake ustanove zasebno;

32.5. Javnom prevozu je dozvoljeno da koristi do 50% kapaciteta, poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”;

32.6. Taksistima je dozvoljeno da rade sa jednim (1) putnikom pozadi ili tri (3) ukoliko su članovi porodice, poštujući „Priručnik o zaštiti od širenja Covid-19”;

32.7. Podređenim ustanovama MKOS-a i opštinama (poput pozorišta, biblioteka, filharmonije, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, muzeja, kulturnih centara sa grupama i slično), je dozvoljeno da rade do 21:00 koristeći do 40% prostora/površina odgovarajućih objekata za sve aktivnosti (kako u izvođenju predstave tako i u vežbama), poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”,

32.8. Dozvoljavaju se sportske aktivnosti u zatvorenim i otvorenim prostorima, gde tokom treninga u zatvorenim prostorima može učestvovati do 20 osoba, a tokom takmičenja može učestvovati do 50 osoba, uvek na osnovu domaćeg i međunarodnog sportskog protokola, kao i na osnovu „Priručnika za zaštitu od širenja Covid-19”,

32.9. Dozvoljavaju se teretane i zatvoreni bazeni za pojedinačne rekreativne aktivnosti koristeći samo 40% prostora/površina, poštujući „Priručnik za zaštitu od širenja COVID-19”.

32.10. Bez obzira na gornje tačke 35.9, 35.10. i 35.11, Ministarstvo zdravlja je ovlašćeno da donosi operativne odluke, na osnovu preporuka NIJZ-a, da zabrani ove aktivnosti.

III. OBAVEZE INSTITUCIJA ZA SPROVOĐENJE MERA

33. Ministar zdravlja je dužan da, u slučaju potrebe, izda uputstva za razjašnjenje tačaka ove odluke.

34. Ministar zdravlja, AHVK i Policija Kosova su dužni da, u saradnji sa opštinskim štabom za vanredne situacije, nadgledaju sprovođenje ove Odluke i podnose Kancelariji premijera nedeljni izveštaj (svakog petka do 16:00 časova).

35. Ministar zdravlja, UKBSK i NIJZ su dužni da podnose Kancelariji premijera nedeljni izveštaj (svakog petka do 16.00 časova) o sprovođenju mera, stanju u zdravstvenim ustanovama, epidemiološkoj situaciji i prognozama za naredne dve nedelje.

36. Ministar zdravlja je dužan da, na osnovu Zakona br. 07/L-006 o prevenciji i borbi protiv pandemije Covid-19 na teritoriji Republike Kosovo, donosi operativne odluke u zavisnosti od epidemiološke situacije i preporuka NIJZ-a.

37. Policija Kosova i nadležni inspektorati su dužni da nadgledaju sprovođenje mera i drugih odluka u sprovođenju Zakona br. 07/L-006 o sprečavanju i borbi protiv pandemije na teritoriji Republike Kosovo.

38. Za prekršioce mera, nadležni organi su dužni da izreknu kaznene mere prema Zakonu br. 07/L-006 o sprečavanju i borbi protiv pandemije Covid-19 na teritoriji Republike Kosovo i drugim važećim zakonima.

39. Jedini organ koji može protumačiti ovu Odluku je Ministarstvo zdravlja, a bilo koja druga ustanova može dati objašnjenja odgovarajućim grupama na koje se utiče ovom Odlukom, tek nakon usvajanja tog objašnjenja od strane Ministarstva zdravlja.

40. Ministarstvo zdravlja je dužno da na svojoj zvaničnoj internet stranici objavi Cirkular u vezi sa hroničnim bolestima, za koje su osobe iz tačke 8. ove Odluke oslobođene dolaska na posao.

41. Ukida se Odluka Vlade br. 09/58 od 14.01.2021. godine.

42. Odluka stupa na snagu na dan potpisivanja i važi do druge odluke.

Last modified: 11 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×