Zyra e Kryeministrit

61. sastanak vlade

4 Shkurt, 2021

 

Priština, 4. februar 2021

Pod predsedavanjem premijera Vlade Republike Kosovo, na dužnosti, Avdullaha Hotija, u skladu sa Poslovnikom Vlade, održan je dopisni/elektronski sastanak, 61. po redu sastanak Vlade, na kojem su donete odluke i usvojeni su dokumenti iz oblasti ustavnih i zakonskih odgovornosti Vlade.

Nakon razmatranja odobren je Preliminarni finansijski izvještaj o izvršenju budžeta i bilansu sredstava za 2020. godinu. Prema izveštaju, primici tokom 2020. godine iznose 2.204,68 miliona eura, što je 85% planiranih godišnjih primitaka i u odnosu na prethodnu godinu je smanjenje od 1%. Dok su plaćanja tokom ove godine iznosila 2.329,87 miliona eura i predstavljaju 83% planiranih plaćanja, dok u odnosu na prethodnu godinu beleže rast od 8%.

Vlada je odobrila odluku o izdvajanju sredstava za rekonstrukciju tvrđave u Ulcinju, nakon štete izazvane poplavama u Crnoj Gori. Prema odluci, dodeljena su sredstva u iznosu od 10.000 (deset hiljada) eura.

Vladin kabinet je takođe dodelio sredstva u iznosu od dvesta hiljada evra (200.000,00 evra) za sanaciju štete od poplave u opštini Bujanovac.

Vladin kabinet je na današnjem sastanku odobrio odluku o imenovanju Komisije za izbor za preporuku kandidata za člana u odboru Tela za razmatranje nabavki u sledečem sastavu:

1. Izedin Bytyqi, generalni sekretar u Ministarstvu infrastrukture, predsedavajući;
2. Iber Alaj, v.d. generalni sekretar u Ministarstvu kulture, omladine i sporta, član;
3. Besim Kamberaj, v.d. generalni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja, član;
4. Kujtim Gashi, generalni direktor Agencije za informaciono društvo, član;
5. Lulzim Ejupi, generalni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, član.

Nakon razmatranja, doneta je odluka o usvajanju izmena u tabelama 3.1, 3.2, 4.1 i 4.2 Zakona br. 07/L-041 o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2021. godinu, za ispunjavanje neizmirenih finansijskih obaveza iz prethodne godine za višegodišnje kapitalne projekte na osnovu stava 2. člana 9. ovog zakona. Odluka obavezuje opštine i ministarstva pogođena ovom odlukom da je sprovedu. Odluka će biti prosleđena Skupštini Republike Kosovo radi informisanja.

Vlada je izdvojila budžetska sredstva za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u iznosu od 12 miliona eura u potprogramu Odjeljenja za poljoprivrednu politiku i tržište u kategoriji “Subvencije i transferi”.

Takođe je na sastanku usvojena odluka o izmenama i dopunama Vladine odluke br. 03/33, od 28. septembra 2020. godine, o sprovođenju Programa ekonomskog oporavka (PEO) u poljoprivrednom sektoru, Mera 4A – udvostručenje budžeta za Program direktnih plaćanja za 2020. godinu. Prema izmeni, tačka 1. ove odluke je preformulisana na sledeći način: „U svrhu sprovođenja Programa ekonomskog oporavka u poljoprivrednom sektoru, Mera 4A – udvostručenje budžeta za Program direktnih plaćanja za 2020. godinu, udvostručuju se vrednosti direktnih plaćanja (subvencija) za svaku kulturu predviđenu Programom direktnih plaćanja za 2020. godinu u odnosu na 2019. godinu. Za subvencionisanje litre vina proizvedenog tokom 2020. godine i službeno deklarisanog do 15.01.2021, udvostručenje sa 4 centa na 8 centi, bit će uključeni u Program direktnih plaćanja za 2021. godinu.

Vladin kabinet je takođe odobrio odluku o izmeni i dopuni Vladine odluke br. 06/58, od 14.01.2021. Prema odluci, podstav 1.7 se menja i dopunjuje. (MERA 7) Vladine odluke br. 06/58, od 14. januara 2021., tako što se preformuliše kao što sledi: „U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, u potprogramu Odeljenje za poljoprivrednu politiku, dodelit će se sredstva u iznosu od 12.000.000 € (dvanaest miliona eura ) prema kriterijima i procedurama Programa direktnih plaćanja za 2020. godinu “.

Odlukom usvojenom na današnjem sastanku, Vladina odluka br. 01/37 od 24.10.2020 za imenovanje Privremenog odbora PP. “Kosovska elektroenergetska korporacija – KEK” AD. Prema ovoj izmeni i dopuni g.. Muhamet Lama imenovan je članom Privremenog odbora direktora u ovom javnom preduzeću, do izbora odbora s punim mandatom.

Na sastanku je odobrena odluka da se Ortopedska klinika u BUKSK-a, u koordinaciji sa Ministarstvom rada i socijalne zaštite i Udruženjem ratnih vojnih invalida OVK, ovlasti za nabavku i prilagođavanje proteza i pružanje drugih srodnih usluga po pitanju proteza za potrebe ratnih vojnih invalida OVK.
Svi troškovi za sprovođenje ovih usluga pokriće se budžetom Republike Kosovo, u skladu sa važećim zakonom.

Nakon razmatranja od strane vladinog kabineta, usvojena je konačna odluka o eksproprijaciji nepokretnosti zbog javnog interesa, koja je predmet restauracije i konzervacija zgrade “sedište OVK u Kostercu” u opštini Skenderaj.

Vlada Republike Kosovo usvojila je na današnjem sastanku odluku o uspostavljanju Organizacionog odbora za obeležavanje trinaeste godišnjice proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo. Organizacioni odbor za proslavu trinaeste godišnjice nezavisnosti će biti u sledećem sastavu:
1. Ministarka kulture, omladine i sporta, predsedavajuća;
2. Predstavnik, Ministarstvo odbrane, član;
3. Predstavnik, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, član;
4. Predstavnik, Ministarstvo unutrašnjih poslova, član i
5. Predstavnik Kancelaruije premijera, član;
Pozvani su da pošalje po jednig predstavnika Odboru :
1. Predstavnik, Kancelarija predsednika, član;
2. Predstavnik, Skupština Republike Kosovo, član;
3. Predstavnik, Opština Priština, član;
4. Predsednik organizacija proizašlih iz rata OVK, član;
5. Predsednik Asocijacije kosovskih opština, član i
6. Predstavnik NVO.
Za rad Organizacionog odobra za proslavu trinaeste godišnjice nezavisnosti Republike Kosovo, izdvajaju se finansijska sredstva u iznosu od 70.000 (sedamdeset hiljada) evra.

Last modified: 4 Shkurt, 2021

Comments are closed.

×