Zyra e Kryeministrit

60. sastanak vlade

28 Janar, 2021

 

Priština, 28. januar 2021

Vlada Republike Kosovo, na dužnosti, predvođena premijerom na dužnosti, Avdullahom Hotijem, u skladu sa Poslovnikom Vlade, održala je dopisni / elektronski, 60. po redu sastanak, na kojem je odobrila odluke i dokumente iz oblasti zakonskih i ustavnih odgovornosti.

Prvi dokument koji je na današnjem sastanku dobio saglasnost Vlade je Program ekonomske reforme 2021-2023. Program će biti poslat za informisanje Skupštini Republike Kosovo i Kancelariji za vezu Evropske komisije na Kosovu.

S obzirom na trenutnu ekonomsku strukturu Kosova i brojne prepreke ekonomskom rastu, posebno situaciju stvorenu pandemijom COVID-19, neophodno je da strukturne reforme budu orijentisane na takav način da imaju za cilj ekonomski oporavak uopšte.

U tom smislu, Vlada ostaje posvećena podršci ekonomskom oporavku i poboljšanju izgleda za zapošljavanje. Opšti okvir je kombinacija:

(1) program ekonomskog oporavka koji će imati za cilj da podrži postpandemijski ekonomski oporavak;

(2) fiskalna politika zasnovana na pravilima orijentisanim ka stabilnosti javnih finansija i, u okviru raspoloživog fiskalnog prostora, podržavajući ekonomski rast kroz kapitalne investicije, povećavanje sredstava za prioritetne razvojne oblasti;

(3) niz prioritetnih strukturnih reformi koje se bave ključnim preprekama ekonomskom rastu, podržavajući razvoj konkurentnih ekonomskih sektora i osiguravajući da ekonomski rast bude inkluzivan i orijentisan na dobrobit.

U nasavku sastanka, razmotrena je i odobrena odluka o izmeni i dopuni odluke Vlade o upotrebi vozila Vlade Republike Kosovo. Prema izmenama, pravilima ove odluke ne podležu vozila u upotrebi Direkcije za poreske istrage i obaveštajne poslove u okviru Poreske uprave Kosova, koja odlukom direktora poreskih istraga i obaveštajnih službi, generalnog direktora PAK-a ili odlukom ministra unutrašnjih poslova, ona se mogu koristiti u operativne svrhe u bilo koje vreme, čak i van redovnog radnog vremena.

Vlada je razmottrila i odobrila odluku o odlaganju i oslobađanju blokade bankovnih računa poreskih obveznika koji imaju poreske obaveze, Poreskoj upravi Kosova do 30.04.2021. Ova mera će olakšati vršenje ekonomske aktivnosti svih poreskih obveznika, u situaciji stvorenoj pandemijom COVID-19. Odluka će biti na snazi do 30.04.2021, i prema njoj se uklanjaju kazne za sve poreske obveznike koji imaju neplaćene poreske obaveze u Poreskoj upravi Kosova (PAK), ako izvrše uplatu osnovnog poreza i kamata do 30.06. 2021.

Uklanjanje gore pomenutih kazni izvršiće se za sve poreske obveznike ako odmah izvrše isplatu poreza i kamata; naprave sporazum sa PAK-om za plaćanje na rate; ili u dogovoru sa PAK-om isplate porez i kamate.

Odluka obavezuje Poresku upravu Kosova (PAK) da tokom ovog perioda omogući poreskim obveznicima da izvrše poreske obaveze na osnovu finansijskih mogućnosti poreskih obveznika, kako bi održali njihovu finansijsku stabilnost.

Odlukom koju je Vlada odobrila na današnjem sastanku, izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od dva miliona osamsto hiljada evra (2.800.000,00 €), što predstavlja kvartalni iznos budžetske alokacije za 2021. godinu, za period januar – mart 2021. godine. za Radio televiziju Kosova. Ovaj iznos dodeljen je RTK-a biće podvrgnut preispitivanju od strane relevantnog odbora za budžet i transfere u Skupštini Republike Kosovo, odmah nakon njegovog uspostavljanja. Ako ova komisija smatra da ova izdvajanja nisu prihvatljiva, Trezor Republike Kosovo je dužan da izvrši suspenziju i nadoknadi ovaj iznos iz narednih tromesečja, tako da se samo iznos koji odobri Komisija, RTK može potrošiti i opravdati u fiskalnoj 2021. godini.

Vladin kabinet je odobrio i odluku o dodeli sredstava Agenciji za ravnopravnost polova za sprovođenje Programa ekonomskog oporavka za 2021.godinu. Za ovu namenu dodeljeno je milion evra i koristiće se u skladu sa kriterijumima odluke vlade o sprovođenju Programa ekonomskog oporavka II Faza – Mera 4 – Finansijska podrška projektima i inicijativama usmerenim na poboljšanje položaja žena u društvu i privredi. Odluka obavezuje Agenciju za ravnopravnost polova pri Kancelariji premijera da sprovodi i nadgleda ovaj plan.

Vlada je takođe odobrila odluku o osnivanju Komisije za kontrolu trgovine strateškim robama. Komisija za kontrolu trgovine strateškom robom će biti u sledečem sastavu:

(1) Zana Kotorri / MTI – predsedavajuća;

(2) Behram Mazreku / MTI – zamenik predsednika;

(3) Brahim Kokollari / MO – član;

(4) Nazmi Zogaj / MO – zamenik člana;

(5) Bujar Haxhidauti / DK – član;

(6) Bujar Pefqeli / DK – zamenik člana;

(7) Mensur Hoti / MUP – član;

(8) Driton Ademi / MUP – zamenik člana;

(9) Adnan Dragaj / MSP – član;

(10) Flurin Gashi / MSP – zamenik člana.

Komisija će biti odgovorna za odobravanje, ukidanje, izmenu i oduzimanje dozvola za izvoz, uvoz, tranzit, pretovar, ponovni izvoz u inostranstvo, ponovni prenos i za pružanje usluga povezanih sa ovim procesima. Takođe, ova komisija će utvrditi Državnu listu strateški kontrolisane robe.

Last modified: 28 Janar, 2021

Comments are closed.

×