Zyra e Kryeministrit

Vlada izdvaja milion evra za nadoknadu štete izazvane poplavama u prvoj nedelji januara 2021. godine

21 Janar, 2021

59. Sednica Vlade

Priština, 21. januar 2021.

Vlada na dužnosti Republike Kosovo na čelu sa premijerom Avdullah Hoti, u skladu sa Pravilnikom o radu Vlade, održala je dopisnu/elektronsku sednicu, 59. sednicu po redu, na kojoj je razmotrila i odobrila odluke i dokumente iz oblasti njenih ustavnih i zakonodavnih odgovornosti.

Vlada Republike Kosovo, nakon razmatranja Administrativnog uputstva o upravljanju opasnim otpadom, odobrila je isto. Ovo Administrativno uputstvo ima za cilj da definiše pravila za sakupljanje, sortiranje, skladištenje, transport, tretman, odlaganje i pakovanje opasnog otpada. Uputstvom su takođe definisani uslovi koje moraju da ispunjavaju objekti za upravljanje opasnim otpadom, preduzimanje mera zaštite radnika koji upravljaju opasnim otpadom kao i sprečavanje upotrebe opasnih supstanci i stvaranje opasnog otpada.

Vlada je odobrila odluku za dodelu finansijskih sredstava preduzećima u skladu sa kriterijumima utvrđenim u Programu ekonomskog oporavka u iznosu od 6.5 miliona evra za subvencionisanje aktivnih preduzeća i samozaposlenih.

Odluka o dodeli finansijskih sredstava za nadoknadu štete u opštinama pogođenim poplavama koje su se dogodile u prvoj nedelji januara 2021. godine takođe je dobila odobrenje vladinog kabineta i odobrenje Vlade. U tu svrhu izdvojeno je milion evra koji će biti upotrebljeni za nadoknađivanje štete nastale na stambenim zgradama kao posledica poplava u prvoj nedelji januara 2021. godine.
Ministarstvo lokalne uprave postaviće kriterijume za nadoknadu i uspostaviće međuministarsku komisiju za verifikaciju, procenu i koordinaciju procesa dodele sredstava u opštinama. Prema odluci, infrastrukturna šteta će se pokriti iz opštinskih budžeta, dok će štetu na poljoprivredi nadoknaditi opštinski budžeti i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

Vladin kabinet je takođe odobrio odluku o planiranju i sprovođenju Programa ekonomskog oporavka Faza II – Mera 4 – Finansijska podrška projektima i inicijativama koje imaju za cilj poboljšanje položaja žena u društvu i ekonomiji. Odluka obavezuje Agenciju za ravnopravnost polova u okviru Kabineta premijera da sprovodi i nadgleda ovaj plan.

U drugoj fazi ovog plana sa budžetom dodeljenim u iznosu od milion evra koristiće se za podršku ciljnim grupama kao što su:
• žene i devojke koje poseduju mala privatna preduzeća, proizvodna ili uslužna preduzeća (gastronomiju, čišćenje, krojenje, pranje veša, bojenje i hemijsko čišćenje, umetnost i zanatstvo kulturnog nasleđa (radove srebrom, odeću, umetničke proizvode), baštovanstvo itd.
• žene i devojke organizovane u poslovnim oblicima kao što su zadruge, B2B (business-to-business) koje se nalaze u prvoj liniji lanca proizvodnje i snabdevanja sirovinama za pojedinačne, komercijalne i / ili industrijske potrošače masovne proizvodnje,
• fizička lica koja preduzimaju inicijative za samozapošljavanje iz kojih su zaposlena i obezbeđuju porodično i / ili prihodno blagostanje radi zadovoljenja osnovnih potreba,
• žene i devojke iz određenih društvenih grupa (osobe sa invaliditetom, samohrane majke, radnice na neformalnom tržištu rada, žrtve porodičnog nasilja ili žrtve seksualnog nasilja u ratu, manjinske zajednice Roma, Aškalija, Egipćana itd.

Na današnjem sastanku, Vlada je odobrila i odluku za sprovođenje mere br. 16, o penzijskim i socijalnim šemama, Programa ekonomskog oporavka, prema Odluci br. 06/58 od 14. 01. 2021. godine. U ovu svrhu su izdvojena sredstva u iznosu od 21 milion evra. Iznos od 7.5 miliona ovih sredstava biće izdvojen za udvostručenje plaćanja socijalne pomoći, dok 13.5 miliona za isplatu dodatnih 30 evra za penzijske i socijalne šeme koje primaju isplate do 100 evra.
Za isplatu nadoknade za dodatno angažovanje aktivnih policajaca na terenu koji su direktno izloženi pandemiji COVID-19, Vlada je na današnjem sastanku odobrila odluku o dodeli sredstava u iznosu od 1.6 miliona evra.
Dok je drugom odlukom izdvojeno 8 miliona evra za nadoknadu mesečnih dodataka na osnovnu zaradu za aktivno zdravstveno osoblje za mesece januar, februar i mart 2021. godine. Dodela sredstava vršiće se prema sledećoj kategorizaciji:
1. Kategorija I – lekarima se dodeljuje dodatak od 250 evra mesečno;
2. Kategorija II – medicinskim sestrama se dodeljuje dodatak od 150 evra mesečno i
3. Kategorija III – pomoćnom osoblju – tehničarima, se dodeljuje dodatak od 100 evra mesečno.

Na današnjem sastanku vladinog kabineta odobrene su četiri odluke za premeštaj službenika na više rukovodeće funkcije.
1. Betim Reçica, bivši generalni sekretar Ministarstva za infrastrukturu, je premešten na poziciju izvršnog direktora Kosovske agencije za standardizaciju u okviru Ministarstva trgovine i industrije;
2. Arton Berisha, bivši generalni sekretar bivšeg Ministarstva javne uprave, je premešten na poziciju generalnog direktora u Kosovskoj akademiji za javnu bezbednost;
3. Kushtrim Cukaj, bivši generalni sekretar bivšeg Ministarstva za evropske integracije, premešten je na poziciju izvršnog direktora Agencije za upravljanje zaplenjenom ili oduzetom imovinom u okviru Ministarstva pravde; i
4. Hajriz Koca, bivši generalni sekretar bivšeg Ministarstva za inovacije, premešten je na poziciju izvršnog direktora Agencije za podršku investicijama i preduzećima na Kosovu, u okviru Ministarstva trgovine i industrije.

Sa dve odvojene odluke koje je odobrio vladin kabinet, mandat Ekrem Kastrati je produžen na poziciji glavnog inspektora rada u Ministarstvu rada i socijalne zaštite u trajanju od četiri (4) godine, a Fatos Qerimi mandat generalnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i životne sredine je takođe produžen u trajanju od četiri (4) godine.

Last modified: 21 Janar, 2021

Comments are closed.

×