Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Predsednik Rugova je bio vrlo realan političar, ali sa izvanrednim idejama i vizijom

21 Janar, 2021

Pakt o složenju naroda Kosova sa predsednikom Rugovom ima jake temelje. Rugova, čovek koji je prešao iz sveta književne kritičke misli, tokom čitave svoje delatnosti ostao je veran svojim principima; bio je vrlo realan političar, ali sa izvanrednim idejama i vizijom za vreme u kojem je živeo. Budući takav, potpuno netipičan u ovom okruženju sklonom veličanju militanata, znalac i političar Ibrahim Rugova često nije bio razumevan. Kod kuće je više puta bio optuživan za svoju pacifističku i pasivnu politiku, dok je u inostranstvu bio zbog svojih maksimalističkih zahteva. Možda kritike obe strane imaju odjeka: Rugova je bio čovek mira, čovek znanja i čovečnosti, pa nikada nije mogao da priušti otvoreni poziv na rat. Napokon, očuvanje nacionalne supstance bilo je uslov i prioritet za postojanje i opstanak Republike Kosovo. Ali, istovremeno, gotovo svake nedelje, Rugova je ponovio da će kosovski Albanci, ako budu primorani, znati kako da zaštite kućni prag. A kućni prag za njega je bio prag Republike, jer je svaka kuća na Kosovu bila kamen temeljac nezavisne države koja se gradila svakodnevno i sa velikim žrtvama.
Takođe, mogu se razumeti oni lideri i strane diplomate, koji su u diplomatskim krugovima naglasili da „Rugova nije spreman za kompromise“. U svakom slučaju bili su u pravu! Predsednik Rugova nikada i ni pod kojim okolnostima nije odustao od svog zahteva o kome se ne može pregovarati: Kosovo treba da bude slobodna i nezavisna država, u miru i susedstvu sa svim zemljama bivše federacije i čitavim regionom. Ukratko, svaki domaćin u svojoj kući!

Uslovno rečeno, kategorično odbijanje Ibrahima Rugove bilo kog političkog rešenja koje je narušilo punu nezavisnost Republike Kosovo nije ništa drugo do odgovornost istinskog lidera, koji ima interes i budućnost svoje zemlje kao kompas patriotske i političke misli i akcije.

Poštovani učesnici,Dame i gospodo,Danas se Kosovo identifikuje sa imenom Ibrahima Rugove. On nije bio samo politički lider, već i stvaralac nacionalnog i političkog duha na Kosovu. Rugova je, kao što je već rečeno, napravio eru, postajući i sam njen simbol, simbol ere nezavisnosti Republike Kosovo.

Svet nas je prepoznao i podržao zahvaljujući mudrosti i harizmi Ibrahima Rugove, zahvaljujući njegovoj mudrosti i neuporedivoj sposobnosti da bude voljeni lider u zemlji i pouzdan i častan partner u najmoćnijim centrima zapadnoevropske politike i diplomatije.
Ibrahim Rugova stupio je na scenu političke akcije nakon što se proslavio na polju književnih studija. Čitao je sve stvaraoce svoje generacije, baš kao što je čitao i proučavao autore tradicije. Štaviše, poznavao je kao malo ko u ovom okruženju škole i duh evropskih književnih studija; Rugova je sa autorima svog vremena, kao što su Pashku, Podrimja, Hamiti, Ismajli itd., Stvorio školu estetskog odbacivanja socrealizma na ovim prostorima. Tako je ova generacija kroz književnu umetnost i mišljenju o njemu otvorio veliki put društvenog i političkog odbacivanja vulgarne jednoobraznosti koju je nametao tadašnji režim. Istovremeno, ova generacija, ova intelektualna klasa Kosova, stvorila je svest o otporu pokušajima ugnjetavanja i dezintegracije Albanaca u bivšoj Jugoslaviji.
Rugova i njegovi savremenici podigli su umetnost pisanja na kultni nivo, čineći da se 70-e i 80-e pretvaraju u zlatne godine ne samo za književno stvaralaštvo Kosova u to vreme, već i za kulturni život uopšte. Današnje generacije stvaralaca i mislioca ove zemlje, bez sumnje, mogu i treba da uzmu primer generacije Ibrahima Rugove, generacije odbacivanja marksističko-lenjinističkog mentaliteta i drugih izama, od kojih su Albanci, kao i većina druge nacije bivšeg Istočnog bloka pretrpele su mnogo patnji i tragedija.
U međuvremenu, današnja politička generacija može i uvek treba da ima model rukovodstvo Rugove, koje je neverovatno uspelo da sintetiše najuzvišenije vrednosti naše nacionalne tradicije sa savremenim znanjem zapadne Evrope, postajući divan primer mudrog vođe, voljenog ali i odlučnog.
Narod Kosova beskrajno se divio predsedniku Rugovi, jer je bio verni predstavnik duha, ciljeva i političke filozofije koje je ova zemlja čekala vekovima, dok ga je svet pozdravio i počastio kao prvog državnika Republike Kosovo, jer je u njemu video naučnog vođu, velikog odsutnog ovog istorijski uznemirenog dela jugoistočne Evrope!
Hvala vam!
Bog blagoslovio predsednika Rugovu!
Bog blagoslovio Republiku Kosovo i njen narod!
Bog blagoslovio naše dobre prijatelje!

Last modified: 21 Janar, 2021

Comments are closed.

×