Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Sutra će biti formiran Fond za vanredne situacije za sanaciju štete od poplave

14 Janar, 2021

Priština, 14. januar 2021

Premijer Republike Kosovo, na dužnosti, g. Avdullah Hoti, zajedno sa ministrom odbrane g. Antonom Qunijom i ministarkom finansija gđom. Hikmete Bajrami održao je virtuelni sastanak sa gradonačelnicima, gde su razgovarali o šteti uzrokovanoj poplavama i pomoći koju Vlada može pružiti za njihovu sanaciju.

Premijer Hoti zatražio je od gradonačelnika da što pre formiraju opštinske komisije za procenu štete od poplava i upozorio da će na sledećem sastanku vlade, na dužnosti, koji se očekuje da bude održan sutra, biti formiran Fond vanredne situacije, gde će se iz državnih rezervi pomoći opštinama u saniranju štete izazvane nedavnim poplavama.

Premijer Hoti je pojasnio da će šteta pričinjena javnoj infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu biti nadoknađena u skladu sa redovnim procedurama preko resornih ministarstava. Dok će hitni fond imati prioritet sanaciju štete u domaćinstvima, sa prioritetom porodicama sa najgorom socijalno-ekonomskom situacijom.

I na ovom sastanku je, premijer Hoti čestitao na njihovom izvanrednom radu Kompaniji za civilne operacije KBS-a, jedinicama vatrogasno-spasilačkih timova, Xhenio timovima, agenciji za vanredne situacije i lokalnom šabovima, koji su stalno na terenu za praćenje stanja i pružanje pomoći građanima i porodicama pogođenim poplavama.

Inače, od 14.30 danas, premijer Hoti, zajedno sa gradonačelnikom Kamenice Qendronom Kastratijem, boraviće u selu Koretin, kako bi izbliza video štetu nastalu usled nedavnih padavina. Kamenica je među opštinama koje su pretrpele značajnu štetu i na javnoj infrastrukturi i na poljoprivrednom zemljištu, kao i na domaćinstvima.

Last modified: 14 Janar, 2021

Comments are closed.

×