Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Kosovo polako postaje centar za vezu za region i šire

11 Janar, 2021

Kosovo Polje, 11. januar 2021

Premijer Republike Kosovo, g. Avdullah Hoti je izbliza pratio radove na rehabilitaciji željezničke pruge 10, gdje je pohvalio napredak postignut u prvom segmentu. Podvukao je da s’ početkom radova i u drugom segmentu Kosovo polako, ali sigurno postaje centar za vezu ne samo za region već i šire.

“Želim da se zahvalim Europskoj uniji, ambasadoru, jer značajan deo oni podržavaju, svakako EBRD na vrlo dobrim kreditnim uslovima za finansiranje ovog projekta. Zahvaljujem ministru koji je ovaj projekt pogurao naprijed i svima ostalima koji s’ dinamizmom čine da se ovaj projekt realizuje u praksi “, rekao je premijer Hoti.

Tokom posete Željeznici 10, premijera Hotija su pratili ministar infrastrukture Arban Abrashi, stalni sekretar Transportne zajednice, Matej Zakonjšek, zamenik generalnog direktora za transport i kretanje u Europskoj komisiji, Matthew Baldwin i šef kancelarije EU na Kosovu/Specijalni predstavnik EU, Tomáš Szunyog.

Sanacija segmenta Kosovo Polje – Elez Han, u dužini od 65 kilometara, košta 78 miliona evra. Dok će ukupni troškovi sanacije kosovskih železnica koštati 210 miliona evra, koja će biti obezbeđena kreditima EBRD-a (Evropske banke za obnovu i razvoj). Kosovska železnica, od Elez Hana do Leška u Mitrovici, biće rehabilitovana i modernizovana u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Last modified: 11 Janar, 2021

Comments are closed.

×