Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti i komesar Varhelyi razgovarali su o političkim zbivanjima i pandemiji Covid-19

28 Dhjetor, 2020

 

Priština, 28. decembar 2020

Premijer Republike Kosovo g. Avdullah Hoti je u telefonskom razgovoru sa komesarom za susedstvo i proširenje g. Oliverom Varhelyiem, razgovarao o trenutnim političkim zbivanjima u zemlji i situaciji sa pandemijom Covid-19.

Premijer Hoti je uverio g. Varhelyia da će Kosovo i dalje imati institucionalnu i fiskalnu stabilnost, tretiraće sa prioritetom upravljanje pandemijom Covid-19 i ispunjavaće sve obaveze koje proizilaze iz procesa integracije zemlje u Evropsku uniju.

Ovom prilikom se premijer Hoti zahvalio g. Varhelyiu, takođe i za podršku pokretanju i sprovođenju programa za reformu Evropske agende ERA 2.

U vezi sa obezbeđivanjem vakcine protiv Covid-19, g. Varhelyi je uverio premijera Hotija da će jedna količina stići na Kosovo istovremeno kao i u ostalim zemljama zapadnog Balkana. Oba sagovornika su izrazila zabrinutost zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv Covid-19 na Kosovo, bez redovnih uvoznih procedura ili donacija za medicinske proizvode, čije poreklo čak i nije poznato. Ovakvo ponašanje Republike Srbije se smatralo neprihvatljivim i kosovske institucije su pokrenule potrebne pravne radnje protiv lica umešanih u te akcije.

Premijer Hoti je uverio komesara Varhelyia da su svi građani Republike Kosovo uključeni u planove vakcinacije, bez ikakve razlike.

Premijer Hoti se zahvalio na spremnosti institucija Evropske unije da nastave sa bezpoštednom podrškom institucijama i građanima Kosova u upravljanju krizom izazvanom pandemijom Covid-19.

Last modified: 28 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×