Zyra e Kryeministrit

PORUKA ČESTITKE PREMIJERA AVDULLAH HOTI POVODOM BOŽIĆA

24 Dhjetor, 2020

 

Dragi građani Kosova, dame i gospodo,

Večeras katolički vernici u čitavom svetu slave Božić, dan koji simbolizuje mir između Boga i čovečanstva i između naroda. Dvehiljadegodišnja tradicija pokrštavanja Albanaca je odlučujući faktor našeg jedinstvenog kulturnog i duhovnog karaktera.

Mi smo primer razumevanja i harmonije u raznolikosti. Istorija nas je odredila da imamo različite veroispovesti, ali nas nijedna nije ometala da volimo jedan drugog, da zajedno slabimo sve naše praznike.

U ovom posebnom prazniku se ponosno sećamo da su naši preci, Iliri Dardani, dali prve mučenike pokrštavanja u ovom delu Evrope, svetog Florija i svetog Lavra, putem prosvećivanja, mi smo zapadnom svetu preneli poruku Jevanđelja, dok je sveta stolica nekoliko puta vođenja od strane Ilirskih papa albanskog porekla.

U kasnije vreme, naša nacija je pokazala čitavom čovečanstvu jedan model ljubavi, saosećanja i mudrosti, svetu Majku Terezu. Predsednik Rugova je imao srdačan odnos sa svetom stolicom. Njegovo prijateljstvo sa papom Jovanom Pavlom II ostaje vodilja u našem odnosu sa Vatikanom.

Na ovaj poseban dan želim da se zahvalim Katoličkoj crkvi na Kosovu, koja je uvek bila glas razuma, ljubavi i bratstva između etničkih grupa i religija u našoj zemlji. Naša saradnja sa drugim verskim zajednicama je primer i za druge zemlje.

Izražavajući još jednom najbolje želje svima vama, braćo i sestre katoličke veroispovesti, želim da ovaj praznik ojača ljubav između nas i među ljudima širom sveta. Ove godine smo zbog pandemije prisiljeni da slavimo drugačije, ne prema našoj albanskoj tradiciji, zagrlivši se jedni druge.

Molim se da ostale praznike proslavimo u boljim okolnostima. Međutim, čestitamo jedni drugima od sveg srca, sa molitvama Bogu za mir i prosperitet za naše porodice i za čitavo čovečanstvo.
Za mnogo vremena, srećan Božić!

Last modified: 24 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×