Zyra e Kryeministrit

Pronađeni su posmrtni ostaci u Orahovcu i Prizrenu

18 Dhjetor, 2020

 

Priština, 18. decembra 2020

Vladina komisija za nestala lica obaveštava javnost da su u okviru obaveza za rasvetljavanje sudbine i boravišta nestalih tokom poslednjeg rata na Kosovu danas izvršena evaluaciona iskopavanja na dve lokacije, na lokacijama gradskog groblja u Orahovcu i gradskog groblja u Prizrenu.

Evaluaciona iskopavanja započeta ujutro na lokaciji u Orahovcu rezultirala su pronalaženjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka jedne žrtve rata.

U međuvremenu, iskopavanja na groblju u prizrenskom naselju Tusuz završena su pronalaskom i ekshumacijom nekih delova kostiju jedne žrtve rata.

Iskopavanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka na ove dve lokacije izveli su forenzički stručnjaci Instituta za sudsku medicinu u skladu sa nalozima Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, a u prisustvu službenika Sektora policije za ratne zločine, zvaničnika Vladine komisije za nestale osobe, predsednika sela Velika Kruša i policajci stanica Orahovca i Prizrena.

Ekshumirani posmrtni ostaci biće poslati na forenzičko ispitivanje, dok će uzorci posmrtnih ostataka biti poslati na identifikaciju putem DNK analize i nakon identifikacije, predati na ponovno sahranjivanje porodicama identifikovanih osoba, u stalnim institucionalnim naporima da porodice nestalih što pre saznaju sudbinu i mesto nalaženja članova njihovih porodica koji su nasilno nestali kao rezultat nedavnog rata na Kosovu.

Ove dve lokacije obrađene su na osnovu informacija koje su građani izneli Vladinoj komisiji za nestala lica i Sektoru policije za ratne zločine, stoga ponovo apelujemo na svakog građanina koji možda ima informacije o mogućem mestu nalaženja nestalih lica da dostave te informacije nadležnim institucijama.

Last modified: 18 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×