Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Uprkos pandemiji, poljoprivreda dobija odgovarajuču pažnju

15 Dhjetor, 2020

Priština, 15. decembar 2020

Premijer Republike Kosovo g. Avdullah Hoti, učestvovao je u ceremoniji potpisivanja prvih ugovora sa korisnicima (poljoprivrednicima) Programa ruralnog razvoja 2020-21.

Premijer Hoti je rekao da, uprkos teškoj situaciji i ekonomskim problemima koje je pandemija Covid-19 prouzrokovala po državni budžet, ipak, poljoprivredi dobija odgovarajuću pažnju.

Premijer Hoti je naglasio da poljoprivreda ostaje veoma važan sektor za povećanje lokalne proizvodnje, konkurentnosti lokalne ekonomije za poboljšanje trgovinskog bilansa kao i za smanjenje velikog uvoza poljoprivrednih proizvoda, koje imamo.

Govor premijera Hotija:

Dozvolite mi da vas sve pozdravim i čestitam ministru, zajedno sa zamenicima ministra, osobljem i direktorom Agencije, na pripremama da se danas ostvari ova podrška Vlade za farmere, poljoprivrednike, razne proizvođače.

Verujem da je puno posla urađeno i da je dobra stvar u tome što, uprkos teškoj situaciji kroz koju prolazimo, sa pandemijom, sa ekonomskim problemima koje nam je ova pandemija donela i u državnom budžetu, poljoprivreda i dalje zadobija punu pažnju koju mora imati. Pored toga, Fondom za ekonomski oporavak udvostručene su subvencije u poljoprivredi, od kojih će većina biti isplaćena u toku ove godine.

Poljoprivreda ostaje veoma važan sektor za porodične prihode, za zapošljavanje na Kosovu i pre svega za povećanje lokalne proizvodnje, konkurentnosti lokalne ekonomije, poboljšanje trgovinskog bilansa i smanjenje velikog uvoza poljoprivrednih proizvoda koje imamo .

Pokušavamo da upotpunimo pravnu infrastrukturu i da kroz razne instrumente podržimo poljoprivredu. Videli ste juče, dugo smo razgovarali sa Fondom za kreditne garancije, gde će biti posebni prozori za kreditiranje po povoljnim uslovima i pokrićem kolaterala do 80% za kredite izdate u oblasti poljoprivredi. Fond za kreditne garancije uskoro će završiti sve potrebne procedure kako bi poljoprivrednici odmah mogli da se okoriste ovom merom, na osnovu Zakona o ekonomskom oporavku koji je već usvojen u Skupštini.

Još jedna važna oblast koje je ministar strastno uradio tokom ove godine je Master plan za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Plan koji pokriva celu zemlju i za koji verujem da će za pet godina potpuno promeniti proizvodnju u poljoprivredi umnožavanjem poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjava. Mnogo je donatora koji podržavaju ovu oblast i ministar obavlja dobar posao u koordinaciji sve podrške koja dolazi u oblasti poljoprivrede. Posvećujemo dužnu pažnju i budžetu za 2021 i u desetogodišnjoj Nacionalnoj strategiji, ali i u delu Redovnog programa podrške koji putem IPA dobijamo od Evropske komisije.

Želim onima koji danas potpišu ugovore, mnogo uspeha i svima ostalima koji nisu prisutni. Još jednom čestitam ministru, direktoru Agencije i svim zaposlenima na izvanrednom radu u ovom dosta teškom vremenu i pre svega na obezbeđivanju pune transparentnosti u raspodeli ovih grantova.

Last modified: 15 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×