Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Od petka građani mogu da se prijave za povlačenje njihove penzijske ušteđevine

8 Dhjetor, 2020

Priština, 8. decembar 2020

Premijer Republike Kosovo Avdullah Hoti, u pratnji ministarke finansija Hykmete Bajrami, se sastao danas sa predstavnicima CBK i Trusta penzijske štednje, gde su tema razgovora bile pripreme u vezi sa sprovođenjem Zakona o ekonomskom oporavku.

Nakon sastanka, premijer Hoti je održao konferenciju za novinare, na kojoj je najavio da se od petka građani mogu prijaviti za povlačenje njihove penzijske ušteđevine.

Takođe je naglasio da su razgovarali o tome da Centralna banka komunicira sa Fondom za kreditne garancije preko Ministarstva finansija, kako bi se što pre započelo sprovođenje Zakona o oporavku i u delu koji se odnosi na garantovanje kredita preduzećima.

Premijer Hoti je podvukao da će Vlada preuzeti na sebe sve zakonom predviđene obaveze.

Ceo govor premijera Hotija:

Dobar dan svima, dozvolite da vam se zahvalim na prisutnosti!

Posle dva dana rada u Ministarstvu finansija, zajedno sa Centralnom bankom i Penzijskim fondom, smo se danas svi zajedno sastali da zaključimo pripreme koje su sproveli Trust i Centralna banka u konsultaciji sa ministarkom finansija, da bi se započelo odmah sa primenom Zakona o ekonomskom oporavku, posebno u delu koji se odnosi na povlačenje ušteđevine iz Penzijskog fonda.

Koristim priliku da zahvalim Trustu i Centralnoj banci Kosova na sprovođenju svih tehničkih procedura procesa koji su trebali da se odvijaju između ove dve institucije, tako da građani mogu vrlo brzo da započnu postupak prijave za povlačenje ovih sredstava.

Drago mi je što je sada zakon objavljen u Službenom listu, gde ove institucije sada mogu legalno započeti sa radom, kako je predviđeno zakonom.

Iz informacija koje smo dobili od zamenika guvernera i predsedavajućeg odbora i direktora Trusta, proizlazi da su izvršene sve pripreme, informacije su podeljene između ove dve institucije.

Sistem je pripremljen, web stranica je otvorena, a u petak u 15:00 popodne sistem će se otvariti za građane da podnesu zahtev za povlačenje ove ušteđevine. Verujem da je sistem zasnovan na izvršenim pripremama, potpuno siguran i pripremlje je tako da izdrži priliv, svaki priliv građana koji se može desiti da bi se povukla ta sredstva.

Drago mi je što smo došli do ove tačke, posebno sada u okviru novogodišnjih praznika sa ovom pandemijom, gde mnoge porodice, mnogi građani imaju minimalan budžet za svoje porodice i da sigurno utiču na ekonomiju. I drugo, razgovarali smo takođe i o tome da je Centralna banka komunicirala sa Fondom za kreditne garancije preko Ministarstva finansija kako bi se što pre započela primena Zakona o oporavku u delu koji se odnosi na garanciju zajma.

Vlada će preuzeti sve zakonom predviđene obaveze, verujem da je ovo važna informacija i za preduzeća.

Last modified: 8 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×