Zyra e Kryeministrit

Kosovo i Švedska razgovaraju o ključnim razvojnim reformama

8 Dhjetor, 2020

Priština, 8. decembar 2020

Kancelarija premijera i švedska ambasada na Kosovu organizovali su godišnji sastanak između Švedske i Kosova u okviru švedske saradnje za reforme sa Kosovom, kao deo sporazuma o saradnji za reforme tokom perioda 2014-2020.

Na otvaranju sastanka, zamenik premijera Driton Selmanaj naglasio je angažovanje vlade za otvoreni dijalog sa razvojnim partnerima, kako bi zajedno usaglasili svoje napore i svu spoljnu podršku usmerili na razvojnu agendu Kosova. G. Selmanaj je dalje naglasio da je kratkoročno, glavni fokus vlade upravljanje situacijom sa pandemijom COVID-19 i da osigura ublažavanje ekonomskog i socijalnog uticaja. „Za Vladu je važno da je švedska podrška u potpunosti koordinisana sa podrškom koju dobijamo od drugih zemalja i organizacija, stoga nam je cilj da pojačamo naše napore ka jačanju sistema koordinacije donatora, kroz puno funkcionisanje struktura stvorenih za ovu svrhu “, rekao je zamenik premijera Selmanaj.

Ambasadorka Švedske na Kosovu, gospođa Karin Hernmarck, pozdravila je posvećenost vlade da se poboljša sistem koordinacije donatora, jer je to bila uznemirenost koju je Švedska inicirala u prethodnim slučajevima. Švedska trenutno priprema novu strategiju za saradnju koja će se i dalje fokusirati na rodnu ravnopravnost, životnu sredinu i klimu, post-konfliktna rešenja i održivi ekonomski razvoj.

Tokom sastanka, delegacije koje su predvodili zamenik premijera Selmanaj i ambasador Hernmarck razmotrili su napredak u primeni švedske pomoći za period 2014-2020 u iznosu od 8-10 miliona evra godišnje. Delegacije su potvrdile da se pomoć sprovodi kako je planirano, trenutno u različitim programima i projektima.

Last modified: 8 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×