Zyra e Kryeministrit

48. sastanak vlade

7 Dhjetor, 2020

 

Priština, 7. decembar 2020

Na čelu sa premijerom Kosova, g. Avdullah Hoti,g. Vlada Republike Kosovo održala je svoj redovni sastanak, 48. po redu, na kojem su razmotreni i odobreni različiti dokumenti i politike iz oblasti njenih ustavnih i zakonskih odgovornosti.

Prvom odlukom koja je usvojena na današnjem sastanku, izvršena je izmena i dopuna Zakonodavnog programa za 2020. godinu.

Prema odobrenoj odluci, Nacrt zakona o radu i Nacrt zakona o porodiljskom i roditeljskom odsustvu spojeni su u jedinstveni zakon koji će biti usvojen do 15. decembra 2020. Zakonodavnom programu za 2020. se dodaje i usvajanje Nacrta zakona o ratifikaciji amandmana sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Evropske investicione banke za projekat obnove železničke linije 10.

Vladin kabinet je na današnjem sastanku dao svoje mišljenje o tri zakonodavne inicijative Skupštine Kosova.

1. Zakonodavna inicijativa za Nacrt zakona o sprečavanju i zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama. U mišljenju Vlade navodi se da ova inicijativa ne rešava sve nedostatke zakonodavstva u ovoj oblasti i nije u skladu sa važećim zakonodavstvom i zakonodavstvom EU i Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilje u porodici. Takođe, nisu utvrđeni izvori finansiranja budžetskih troškova za ovaj zakon. Vlada preporučuje dopunu pravne inicijative preporukama koje je dala Vlada i izražava spremnost da tome doprinese.

2. Zakonodavna inicijativa za Nacrt zakona o selu Kabaš, Ministarstvo kulture, omladine i sporta dalo je mišljenje da bi ovu inicijativu trebalo analizirati i uskladiti sa važečim zakonodavstvom u Republici Kosovo, jer oblik u kojem je inicijativa sačinjena ne služi svrsi nacrta zakona. U mišljenju Ministarstva za lokalnu samoupravu naglašava se da su zaštita, očuvanje i promocija prirodnih resursa i kulturnog nasleđa odgovornost lokalne samouprave i ova inicijativa ima za cilj razvoj i poboljšanje uslova života u ovom selu. Odeljenje za budžet u Ministarstvu finansija procenilo je da ovaj nacrt zakona stvara dodatne troškove u iznosu od 18 hiljada evra u godinama 2021-2023 i taj iznos nije planiran u budžetskim projekcijama za ove godine.

3. Vlada je takođe dala svoje mišljenje o zakonodavnoj inicijativi za nacrt zakona o izmeni i dopuni zakona o penzijskim šemama koje finansira država.

Vlada je razmotrila i odobrila Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Vlade Mađarske u vezi sa amandmanom br. 1 okvirnog sporazuma o finansijskoj saradnji.

Na današnjem sastanku odobren je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o prodaji stanova za koje postoji stambeno pravo. Prodaja ili privatizacija stanova u društvenom i javnom vlasništvu započela je 1992. godine na Kosovu. Promenom ustavnog sistema i promenom političkih, ekonomskih i socijalnih prilika na Kosovu, pitanje je regulisano Zakonom o prodaji stanova za koje postoji stanarsko pravo odobrenim 2011. godine, prema kojem je građanima data mogućnost u početku u roku dve godine, a zatim i sa trogodišnjim produženjem, kako bi svi oni koji nisu mogli da kupe stanove, ili im je onemogučena kupovina stanova, na kojima su stekli legalno stanarsko pravo. Omogućiti im kupovinu stana pod sličnim uslovima kao što je to učinjeno tokom 1992-1999. Budući da su rokovi opisani u ovom zakonu već istekli i da je stanje prodaje ovih stanova nedovršeno, izmenama i dopunama ovog zakona produžava se rok za prodaju ovih stanova za još tri godine, odnosno do 2023. godine.

Vladin kabinet odobrio je predlog Selekcione Komisije za preporuku kandidata za članove odbora Tela za razmatranje javnih nabavki (TRN). Prema ovom predlogu, Vlada Republike Kosovo predlaže Skupštini Republike sledeće kandidate za članove ovog odbora:
1. Vjollce Kurtishaj;
2. Ereleta Popaj;
3. Shqipe Hoti;
4. Ardita Morina;
5. Bujar Lushaku;
6. Pranvera Maloku.

Odobren je i predlog Selekcione Komisije za izbor zamenika direktora Izvršnog sekretarijata Agencije za poređenje i verifikaciju imovine. Vlada Republike Kosovo predlaže Skupštini Republike Kosovo zamenika direktora Izvršnog sekretarijata Agencije za poređenje i verifikaciju imovine / APVI, sledeće kandidate:
1. Sadik Kryeziu;
2. Milaim Čekaj;
3. Albiona Maloku;
4. Arben Krasniqi.

Nakon usvajanja Uredbe o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Kancelariji premijera, 16.11.2020 i nakon internalizacije bivših struktura bivšeg Ministarstva za evropske integracije u okviru organizacione strukture Kancelarije premijera, ukinuta je Odluka Vlada Republike Kosovo od 01.07.2020 za privremenu sistematizaciju struktura bivšeg MEI.

Vlada Republike Kosovo odobrila je odluku kojom se direktor Kancelarije za razvojnu saradnju imenuje za nacionalnog koordinatora za IPA. Ova odluka Vlade Republike Kosovo je u skladu sa novom Uredbom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Kancelariji premijera, a nakon internalizacije bivših struktura bivšeg Ministarstva za evropske integracije u okviru organizacione strukture Kancelarije premijera

Vladin kabinet je na današnjem sastanku takođe odobrio Okvir indikatora za dečiju zaštitu. Usvajawnjem ovih pokazatelja, sve nadležne institucije su dužne da ih sprovode. Kancelarija premijera i Kancelarija za dobro upravljanje nadgledaće primenu ovih pokazatelja.

Odobrenjem odluke na današnjem sastanku je, izmenjena i dopunjena odluka za osnivanje Izvršne komisije za reformu u oblasti inspekcija, prema kojoj je u ovu Komisiju uključen i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Vlada je takođe odobrila odluku o osnivanju lokalnog javnog preduzeća „Eko-Natyra “ u Srbici sa vlasništvom 100% akcija od strane Skupštine opštine Srbica.

Dok je drugom odlukom imenovan Privremeni odbor direktora Centralnog javnog preduzeća „Bifurkacija“ u sledečem sastavu:

1. Faruk Lipovica – direktor, predsednik;
2. Burbuqe Xheladini – član;
3. Abetare Kurti – član;
4. Negjmedin Bajrami – član.

Vlada Republike Kosovo je odobrila Nacionalni akcioni plan za energetsku efikasnost za period 2019-2021. Odluka obavezuje ministra ekonomije i životne sredine kao i druge nadležne institucije da sprovedu mere koje proizilaze iz ovog dokumenta. Ovaj plan ima za cilj postizanje ciljeva državne politike u oblasti energetske efikasnosti, uključujući obaveznu šemu i alternativne mere energetske efikasnosti, mere politike energetske efikasnosti, postignute ili planirane uštede energije da bi se dostigao nivo snabdevanja energijom, prenosa, distribucije i krajnje potrošnje, kako bi se ispunili nacionalni ciljevi energetske efikasnosti. Ovaj dokument takođe uključuje i ocenu primene preliminarnog plana za period 2016-2018.

Vlada je izmenila i dopunila odluku o osnivanju Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa i lica silovanih tokom oslobodilačkog rata na Kosovu. Prema ovim izmenama i dopunama, Ilir Gutaj iz Odeljenja za tranzicionu pravdu Ministarstva pravde će zameniti Fetnete Ramosaj iz Instituta za ratne zločine.

Odobren je i predlog Ministarstva pravde za produženje mandata Grupe nezavisnih eksperata za dizajniranje principa, scenarija i elemenata reforme vettinga u pravosudnom sistemu. Rok za podnošenje izveštaja ove grupe produžen je do 15. decembra 2020. godine.

Odobrenje vladinog kabineta dobio je i drugi predlog Ministarstva pravde za formiranje Radne grupe za pripremu analize za osnivanje Instituta za istraživanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu. Ova grupa će analizirati mogućnosti osnivanja ovog instituta i identifikovaće najbolje uporedne prakse sa elementima i specifičnostima koji mogu biti uključeni u slučaj Kosova.

Vlada Republike Kosovo predložila je Skupštini Kosova listu kandidata za izbor predsednika i članova odbora Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije, kao što sledi:

1. Bahri Anadolli – predsedavajući;
2. Hazir Hajdari – član;
3. Mark Buzhala – član;
4. Iliriana Berisha – član;
5. Faruk Rexhaj – član.

Odobren je Nacrt zakona o kosovskoj lutriji kojim se ponovo uspostavlja Lutrija Republike Kosovo, kao pravni naslednik lutrije Kosova a.d. koja je zatvorena Zakonom o zabrani igara na sreću. Ovaj Nacrt zakona ima za cilj regulaciju, organizaciju i funkcionisanje Lutrije Republike Kosovo, vrste igara, uslove i način organizacije, njihova pravila i nadzor kao i način raspodele prihoda od lutrijskih igara na sreću.

Vlada je takođe odobrila zahteve Udruženja porodica palih boraca OVK, Udruženja ratnih vojnih invalida OVK, Organizacije ratnih veterana OVK i Saveza penzionera i invalida rada Republike Kosovo za dodelu finansijske sredstava u iznosu od 203.000,00, iz Fonda za ekonomski oporavak.
Sredstva se raspoređuju na sledeći način:
17.000,00 evra, se prenose Udruženju porodica ratnih palih boraca OVK;
34.000,00 evra se prenose Organizaciji ratnih veterana OVK;
15.000,00 evra se prenose Udruženju ratnih vojnih invalida OVK;
125.000,00 evra se prenose Udruženju ratnih vojnih invalida OVK za pokrivanje troškova proteza za ratne vojne invalide OVK
12.000,00 evra se prebacuju Udruženju penzionera i invalida rada Republike Kosovo.

U obrazloženju za dodelu ovih sredstava navodi se da su vanredna situacija izazvana COVID-19 i teška situacija u pogledu pravilnog funkcionisanja gore pomenutih organizacija i da bi se olakšalo ispunjenje njihovih obaveza, zahtevi ovih organizacija su odobreni i biće pokriveni iz Fonda za ekonomski oporavak.

 

Last modified: 7 Dhjetor, 2020

Comments are closed.

×