Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se sastao sa ambasadorima zemalja QUINT-a

3 marta, 2023

Priština, 03.03.2023

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti, zajedno sa zamenikom ministra spoljnih poslova i dijaspore Kreshnikom Ahmetijem, dočekao je danas ambasadore Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Francuske i Italije, kako bi razgovarali o zahtevu Republike Kosovo za članstvo u Savetu Evrope.

Premijer Kurti se zahvalio ambasadorima i zemljama QUINT-a na njihovoj podršci ovoj važnoj aplikaciji. Republika Kosovo deli iste vrednosti i principe sa Savetom Evrope, a oni su takođe sadržani u našem Ustavu, kroz inkorporaciju važnih konvencija Saveta Evrope. On je istakao da su vidljiv napredak Republike Kosovo u međunarodnim indeksima ljudskih prava i sloboda, demokratije i vladavine prava neki od dokaza koji pokazuju da Republika Kosovo treba da bude punopravna članica Saveta Evropa i započeti proces članstva treba da se nastavi bez odlaganja.

Zamenik ministra Ahmeti je informisao ambasadore o dosadašnjim dešavanjima u procesu članstva i zahvalio im se na njihovoj podršci u stvaranju okolnosti za prolazak prve faze procesa. Pravno mišljenje o aplikaciji Republike Kosovo, koje je dalo Pravno odeljenje Saveta Evrope, jednom zauvek je zapečatilo pravo Republike Kosovo da bude punopravni član ove organizacije. Intenzivno i koordinisano lobiranje sa partnerima pružilo je neophodnu podršku za dalji proces apliciranja Republike Kosovo za njeno članstvo u Savetu Evrope.

Takođe, premijer Kurti je na ovom sastanku upoznao ambasadore sa najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga sa Srbijom i spremnošću Vlade Republike Kosovo da nastavi razgovore o planu implementacije u okviru predloga EU-a , uz podršku Nemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država.

Last modified: 6 марта, 2023

Comments are closed.

×