Zyra e Kryeministrit

Radionice u okviru reforme inspekcijskog sistema na Kosovu

16 decembra, 2022

Priština, 16.12.2022

U okviru reforme inspekcije i aktivnosti Kancelarije generalnog inspektora (KGI), u saradnji sa Programom USAID za ekonomsko upravljanje na Kosovu, organizovane su dve radionice sa tržišnim i građevinskim inspektorima, na centralnom i lokalnom nivou.
Reforma inspekcijskog sistema je jedna od najvažnijih reformi za poboljšanje poslovnog okruženja na Kosovu. Za prezentaciju ove reforme kao i aktivnosti neophodnih za njeno sprovođenje u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru (Br.08/L-067) koji je objavljen u Službenom listu januara 2022. godine i najbolje međunarodne prakse, tokom meseca Decembar održane su dve radionice sa preko 38 tržišnih i građevinskih inspektora na centralnom i lokalnom nivou i drugih zvaničnika odgovornih za sprovođenje reforme inspekcije.

Na ovim radionicama predstavljen je delokrug i principi inspekcije, institucionalna organizacija KGI i posebnih inspekcijskih organa, kao i postupak inspekcije. Kroz zajedničke vežbe, tokom radionica, predstavljena je metodologija zasnovana na riziku. Prema ovoj metodologiji, inspekcijski nadzor će se planirati i sprovoditi na osnovu stepena rizika koji predstavlja aktivnost subjekta inspekcijskog nadzora i podelom subjekata inspekcijskog nadzora i njihovih aktivnosti u grupe rizika od javnog interesa, uključujući zdravlje, javnu bezbednost ili životna sredinu

Flamur Salihu, zamenik generalnog inspektora Kosova, naglasio je da je Zakon o inspekcijama zasnovan na najboljoj međunarodnoj praksi i da služi kao dobra platforma za reformu inspekcijskog sistema na Kosovu.

„Ovaj zakon ima za cilj da poboljša poslovno okruženje na Kosovu. Kroz ovakve radionice ćemo pristupiti svim inspektorima u delokrugu ovog zakona u cilju objedinjavanja postupaka, poboljšanja koordinacije i zajedničkog rada na podršci subjektima inspekcije“. rekao je g. Salihu.

Reforma inspekcije je deo prioriteta Vlade Republike Kosovo u cilju poboljšanja poslovnog okruženja. Ovom reformom će se racionalizovati broj inspekcijskih organa u državnoj upravi, precizirati njihova ovlašćenja i povećati transparentnost i odgovornost u inspekcijskom sistemu.

Last modified: 19 децембра, 2022

Comments are closed.

×