Zyra e Kryeministrit

Premijera Kurtija primio je Juri Ratas, predsednik estonskog parlamenta

18 novembra, 2022

Talin, Estonija, 18. novembar 2022

Tokom službene posete Estoniji, premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija, primio je predsednik Parlamenta Republike Estonije Juri Ratas.

Na ovom sastanku su cenjeni odlični bilateralni odnosi, razmotrena su važna pitanja za zajedničku bezbednost, kao i oblasti saradnje koje jačaju saradnju dve zemlje

Premijer Kurti je izrazio zahvalnost na podršci Estonije na putu evroatlantskih integracija naše zemlje, kao i procesu liberalizacije viznog režima za naše građane.

On je istakao reforme koje su preduzete tokom dosadašnjog upravljanja , napredak koji je postignut u privredi i poboljšanje demokratskih pokazatelja u zemlji.

Razgovarano je o značaju solidarnosti sa ukrajinskom državom i narodom, kao i o posledicama vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Takođe, bilo je reči o destabilizujućem uticaju Rusije u regionu Zapadnog Balkana, kao i opasnostima koje ona predstavlja po kolektivnu bezbednost Evrope i vrednosti slobode i demokratije.

U Parlamentu Republike Estonije, Riigikogu, premijera Kurtija je primio i predsednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove Andres Sut.

Deo delegacije Republike Kosovo, koji prati premijera Kurtija u ovoj zvaničnoj poseti, su zamenica premijera Republike Kosovo Emilija Redžepi, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Çeku nerezidentni ambasador Kosova u Estoniji, Shkëndije Geci – Sherifi i savetnik premijera, Lulëzon Jagxhiu.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×