Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi je održao redovni sastanak sa organizacijama civilnog društva

8 novembra, 2022

Priština, 08.11.2022

Prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, u pratnji ministra finansija, rada i transfera, Hekurana Muratija, održao je redovni sastanak sa organizacijama civilnog društva za mesec novembar.

Zamenik premijera Bislimi je u svom govoru rekao da je ovo 6. sektorski sastanak po redu i da je zakazan da se održi za oblast ekonomije kao rezultat zahteva organizacija da se razgovara o ovoj temi. „Ova oblast istovremeno sadrži i prioritete plana rada za Vladu, stoga su konsultacije sa civilnim društvom o temama koje se tiču ovog delokruga važne za formulisanje politika i njihovo sprovođenje“, rekao je zamenik premijera Bislimi.

Naša saradnja se zasniva na dobroj veri i obostranoj posvećenosti reformama, redovnom učešću obe strane, redovnoj i sveobuhvatnoj saradnji kao i konkretizaciji u pojedinim sektorskim oblastima.

Razgovarano je i o prioritetima proizašlim iz Evropske reformske agende kao što su povećanje zaposlenosti i poboljšanje opšteg blagostanja i nastavak borbe protiv neformalnosti.

Shodno tome, razgovarano je o preduzimanju mera za aktivno zapošljavanje kroz šeme predviđene Paketom za ekonomski oporavak , povećanju zaposlenosti i jačanju prava radnika kroz podsticanje uključivanja žena, manjina i osoba sa invaliditetom na tržište rada, implementaciji Akcionog plana zapošljavanja mladih koji ima za cilj integraciju mladih na tržište rada, podršku privatnom sektoru u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije Covid-19 i podsticanja ekonomskog oporavka, socijalne beneficije za grupe koje su najviše pogođene krizom, jačanje Inspektorata rada , suzbijanje neformalne ekonomije sa fokusom na rad bez prijavljivanja , borbu protiv utaje poreza, izbegavanja poreza i proširenja poreske osnovice.

Očekuje se da će poslednji sektorski sastanak za ovu godinu biti održan u decembru, za oblast energetike.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×