Zyra e Kryeministrit

Nemačka delegacija za procenu kriterijuma za liberalizaciju viza boravila je u dvodnevnoj poseti na Kosovu

28 novembra, 2019

Priština, 28. novembar  2019.

Vlada Republike Kosovo, odnosno Kancelarija premijera, ova dva dana bila je domaćin posete delegacije iz Nemačke, odnosno Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, građevinarstva  i domovine, za  pitanje vizne liberalizacije.

Ovaj proces, koji je rezultat dogovora premijera na dužnosti Ramusha Haradinaja i ministra unutrašnjih poslova Nemačke, Horsta Seehofera, ima za cilj usklađivanje viznog procesa u okviru Evropske unije.

Predstavnici Vlade Kosova i predstavnici Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, građevinarstva i domovine održali su niz sastanaka na ekspertskom nivou na kojima su razgovarali o radu naših institucija, dostignućima i usklađivanju  procesa po  pitanju vizne liberalizacije.

Na sastancima 26. i 27. novembra u Prištini razmatrane su  teme  i aspekti koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i upravljanje granicom i migracijom.

Kosovski stručnjaci, predstavnici institucija Republike Kosovo, kao što su Kancelarija premijera, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija Glavnog državnog tužioca, Policija Kosova , Agencija za civilnu registraciju, Agencija za borbu protiv korupcije, predstavili su  pred nemačkom  delegacijom, sve  procedure i dostignuća na Kosovu , na  temama koje se tiču ovog procesa.

Nemačka delegacija je izbliza videla  rad i bezbednost koja se osigurava  u proizvodnji identifikacionih dokumenata, tehnologiju, procedure  i visoku  bezbednost tokom ovog čitavog  procesa.

Razgovori na stručnom nivou u Prištini održani su u konstruktivnoj atmosferi i učesnici su to procenili  kao važan korak ka približavanju Kosova Evropskoj uniji.

Novembarski sastanci u Prištini sledili su  nakon  sastanka  koje je kosovska delegacija održala početkom juna u Berlinu.

Ovaj proces saradnje je počeo nakon zahteva premijera na dužnosti Haradinaja da  nemačka država, tačnije stručnjaci  iz ove oblasti iz Ministarstva unutrašnjih poslova, posete Kosovo kako bi sagledali obavljeni posao.

Kosovo je ispunilo sve kriterijume postavljene za viznu liberalizaciju. Započeti bilateralni proces sa Nemačkom ima za cilj  da  identifikovanje  dostignuća i rad koji obavlja  Kosovo, posebno na pružanju sigurnosti o  temama kao što su upravljanje granicom, migracija, upravljanje Centrom za proizvodnju dokumentacije, Policija Kosova, tužilaštvo, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.