Zyra e Kryeministrit

Premijer na dužnosti Haradinaj: jedinstveni smo kao nikada do sada, nema zemljotresa koji nas oslabljuje

4 decembra, 2019

Priština, 4. decembar 2019.

„Jedinstveni smo kao nikada do sada, Kosovo i Albanija, sever i jug, levičari i desničari, vlast i opozicija, da se uzdižemo iznad parcijalnih interesa i pomognemo svim onim ljudima koji tuguju danas i strah im je od sutrašnjice“, rekao je premijer na dužnosti Republike Kosovo Ramush Haradinaj, na ceremoniji organizovanoj za dodelu odlikovanja od strane predsednika Republike Albanije Ilir Meta, za  jedinice za traganje i spašavanje Kosovskih snaga bezbednosti, Policije Kosova i drugih spasilačkih timova koji su učestvovali u akciji traganja i spašavanja nakon zemljotresa u Republici Albanije.

U svom obraćanju premijer na dužnosti Haradinaj naglasio je da je danas svako počastvovan albanskim predsednikom Ilir Meta, a posebno za ovu čast koju nam je stvorila naša Vojska, koja profesionalno i tiho, bez hvalisanja i samo-reklamiranje izvršila svoju svetu ustavnu i patriotsku misiju, koju joj je poverio narod Kosova!”,

U početku, održana je minuta ćutanja u počast žrtava koje su izgubile život u zemljotresa koji je 26. novembra ove godine pogodio Albaniju.

Pred mnogim prisutnima, premijer na dužnosti Haradinaj visoko je ocenio doprinos svih kosovskih jedinica koje su pomogle njihovim sunarodnicima u Albaniji, naglašavajući da je Kosovo reagovalo kao država sa svim ljudskim, tehnološkim i finansijskim resursima, u prvim jutarnjim časovima fatalnog 26. novembra, sa svojom vojskom i policijom, jedinicama za traganje i spašavanje i civilnu emergenciju.

“Istog dana, za Albaniju su krenuli i timovi Četa za spašavanje Trepče i Novog Brda; Vatrogasna jedinica Kosovske energetske korporacije; vatrogasci iz Opštine Suva Reka, kompanije za održavanje puteva koje je ugovorilo Ministarstvo transporta, kojima želim da se zahvalim od srca rekavši im: Bravo!“ rekao je premijer na dužnosti Haradinaj.

Predsednik Republike Albanije Ilir Meta zahvalio se svim jedinicama za traganje i spašavanje sa Kosova, koje su se pojavile u prvim satima, na prvoj liniji jedne bitke između života i smrti. „Stoga, nema boljeg imena i bolje ocene od Spasitelja, za sve vas“, rekao je predsednik Meta.

Predsednik Meta je dalje rekao da u ovoj stvarnoj bitci, sa teškim ratnim bilansom, Albanija nije ostala sama. „Mnoge prijateljske i partnerske zemlje učinile su najbolje moguće da budu što je brže moguće uz nas. Ali Kosovo je bilo prvo koja je odmah došla tamo u borbi za spašavanje života svakog Albanaca ispod ruševina katastrofe. Vaši timovi nisu bili tamo samo fizički i profesionalno, već pre svega ljudski, bratski i albanski, rizikujući svoje živote da bi spasili mnogo drugih života“ rekao je predsednik Meta, naglasivši da će albanski narod zauvek biti zahvalan za izuzetnu solidarnost, profesionalnost i spremnost.

Predsednik Meta je takođe preneo duboku i iskrenu zahvalnost celog albanskog naroda, a posebno najteže pogođenih zajednica, na ovoj izuzetnoj solidarnosti i bratskoj pomoći, a takođe se zahvalio kosovskom narodu na neštedljivu pomoć dokazajući veliko srce koje ga je oduvek okarakterisalo.

Komandant KSB-a general-potpukovnik Rrahman Rama rekao je da je čast i zadovoljstvo primiti ova odlikovanja, jer je to vrednost za sve, ne samo za KSB, već i čast i privilegija za Kosovo.

„Nismo uradili ništa više nego što smo ispunili svoju dužnost, što radi brat za brata, Kosovo svakodnevno dokazuje da smo spremni da podržimo sve naše susede, u interesu regionalne bezbednosti“, rekao je general-potpukovnik Rama.

Premijer na dužnosti Haradinaj, sa motivacijom za jačanje saradnje između Kosova i Albanije dodelio je predsedniku Republike Albanije Ilir Meta medalju Gjergj Kastrioti Skenderbeu.

Za sav ovaj doprinos, predsednik Meta, Kombinovanoj operativnoj grupi KSB-a, dodelio je odlikovanje „Zlatni orao“, Specijalnoj operativnoj jedinici Policije Kosova, odeljenju za spasavanje dodelio titulu „Vitez reda zastave“, Jedinici Čete spašavanja – Rudnik Trepče, Čete spašavanja – Rudnik Novog Brda, Vatrogasnom timu KEK-a, Vatrogasnoj jedinici opštine Suva Reka i Jedinici K9 KSB-a, dodelio je zvanje za posebne civilne zasluge.

Potpuni govor premijera Haradinaj:

Poštovani spasioci, vojnici, vatrogasci, humanitarni, socijalni i zdravstveni radnici Kosova,

Poštovani zameniče premijera Pacolli, ministri, poslanici

Poštovani generale Rama,

Poštovani Predsedniče Republike Albanije, Vaša Ekselencijo, Ilir Meta!

Praznik 28. novembra ove godine postao je hladan i umotao nas u tragediju jer smo se suočili sa silom prirode, koja nam je oduzela mnogo ljudskih života donoseći mnogo bola, ali uprkos potresu i posledicama, dobili smo jednu istorijsku poruku da mi Albanci više nismo u zimi velike samoće. Odrasli smo sami i imamo mnogo prijatelja koji nas vole!

U najtežim danima u pomoć su nam priskočili prvi susedi, ali i mnogo drugih prijatelja širom sveta i to je dokaz da smo na dobrom putu, sa mirom i humanošću. Zato bih danas iz Prištine u ime naroda Kosova želeo da im se zahvalim za sve što su učinili za nas, sve druge narode!

Budući solidaran sa žrtvama zemljotresa koji je pogodio neka područja u okolini Drača, mobilizovao se kao nikada do sada, duh jedne ujedinjene nacije i uspeli su prevaziđu vanrednu situaciju.

Nakon što smo plakali i sahranili svoje voljene ljude, sada počinje naša prava borba, kao jedno telo, za žive, beskućnike i sve one koji su ispatili.

Jedinstveni smo kao nikada do sada, Kosovo i Albanija, sever i jug, levičari i desničari, vlast i opozicija, da se uzdižemo iznad parcijalnih interesa i pomognemo svim onim ljudima koji tuguju danas i strah im je za budućnost i sutrašnjicu!

Želeo bih da ponovo naglasim da smo, reagovali kao država, budući na zadatku, sa svim ljudskim, tehnološkim i finansijskim resursima od prvih jutarnjih časova 26. novembra, sa našom vojskom i policijom, jedinicama za traganje i spasavanje i civilnu emergenciju.

Istog dana, za Albaniju su krenuli i timovi Četa za spašavanje Trepče i Novog Brda; Vatrogasna jedinica Kosovske energetske korporacije; vatrogasci iz Opštine Suva Reka, kompanije za održavanje puteva koje je ugovorilo Ministarstvo transporta, kojima želim da se zahvalim od srca rekavši im: Bravo!

Kao Vlada, pored hitne i finansijske pomoći, sklonili smo stotine građana u Inovacioni park Prizrena, a mnogi građani Kosova otvorili su vrata kako bi dočekali one koji su bili pogođeni zemljotresom. Linija onih građana, preduzeća i humanitarnih udruženja koji su slali pomoć u Albaniju bio je i još uvek je dugačak. U ime Vlade na dužnosti, zahvaljujem svim građanima Kosova na ovu dokazanu solidarnosti i sposobnost!

Poštovani prisutni,

Danas smo svi počašćeni od strane predsednika Albanije Ilira Meta, a ovu posebnu čast stvorila nam je naša Vojska, koja profesionalno i tiho, bez hvalisanja i samo-reklamiranje izvršila svoju svetu ustavnu i patriotsku misiju, koju joj je poverio narod Kosova

Biti u miru sa sobom i svojim susedima znači da su se naše vrednosti, humanost i solidarnost, kao i linija naše vojske, danas ujedinile sa zajedničkim zapadnjačkim vrednostima.

Dragi Albanci, gde god da živite,

Samo ovo slobodno i nezavisno Kosovo, sa efikasnom bezbednosnom strukturom, spremno da pomogne našoj braći i sestrama u Albaniji i gde god da se nalaze, ispunjava ideale očeva osnivača, kao nikada u istoriji, ne sa patriotskom retorikom, već sa konkretnim delima u službi Albanaca.

Samo ovo suvereno Kosovo čini nas vrednijim za Albaniju i naš region, kao i za naše strateške prijatelje i partnere, SAD, NATO i Evropsku uniju. Jedinstveni, nema zemljotresa koji nas oslabljuje!

Hvala Vam!

Srećan Vam Dan albanske vojske!

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.