Zyra e Kryeministrit

Premijer na dužnosti, Haradinaj: Kosovo mora čuvati tržište dok je Srbija ne prizna

5 septembra, 2019

 

Priština, 5. septembar 2019

Premijer Republike Kosovo na dužnosti, Ramush Haradinaj, učestvovao je danas u debati „Talk the Talk“, u organizociji odseka za programe Univerziteta u Londonu sa akademskim smerom iz „Londonske škole ekonomije“ i političkih nauka na koledžu Riinvest. U svom obraćanju studentima prisutnim na Koledžu, premijer na dužnosti Haradinaj pozdravio je održavanje takve debate, kako je on nazvao, jedan novi programa na Kosovu, a koji je ekonomija i politika zajedno, i program jedne svetski poznate londonske obrazovne škole “London School of Economics” i dobar je osećaj da mladi ljudi na Kosovu imaju priliku da budu povezani sa trendovima onoga što se danas dešava u svetu.

„Kosovo je trenutno u redovnoj ustavno-pravnoj etapi koja je predviđena kada vlada podnese ostavku, tako da smo na datumu održavanja izbora 6. oktobra, a tome je prethodila ostavka Vlade, raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora“, rekao je premijer na dužnost Haradinaj, a takođe je govorio o izazovima koji stoje pred Kosovom, pitanju međunarodnog subjektiviteta i unutrašnjem planu Kosova. Odgovarajući na pitanja o oblasti obrazovanja u zemlji i o viziji budućnosti u tom pogledu je, premijer na dužnosti, Haradinaj rekao, da bi Kosovo trebalo da izvrši snimanje celokupne situacije u ekonomiji, naše unutrašnje dinamike društvenog i ekonomskog razvoja, da bi se pravilno izračunali profili i okvir, ali i ono šta je Kosovu potrebno u narednim fazama i da bi se ispunio ovaj aspekt, tokom njegovog upravljanja budžet za obrazovanje se povećao i vodilo se računa o ovoj oblasti.

Premijer na dužnosti Haradinaj takođe je govorio o o zakonu o Trepči, rekavši da je bio dug proces do finalizacije Trepče i da ona bude kosovska kompanija. Ovaj proces je sada završen i Trepca je stopostotno Kosovska kompanija spremna da stupi u poslovne odnose.

„Ono što nas zanima je i poslovni plan za Trepcu, a možda i za ostale rudnike na nivou države, za novu industriju koja je dugo pauzirala. Moramo sarađivati sa relevantnim međunarodnim misijama ove industrije kako bismo proverili koji je poslovni plan primeren, kako bismo kao zemlja stekli profit i očekivana dostignuća “, rekao je premijer na dužnosti Haradinaj i dodao da se misli da se sa ne baš velikom investicijomo od oko 140 miliona evra, prema međunarodnim proračunima, Trepca ne samo može aktivirati u periodu od oko jedne godine, već i profit nakon aktivacije iznosi i do 500 miliona godišnje.

Upitan o temi dijaloga, premijer na dužnosti, Haradinaj rekao je da su zainteresovani za dijalog sa Srbijom, bezuslovno, a u tom procesu postoji samo jedna tema, međusobno priznavanje na postojećim granicama.

„Ako postoji spremnost Srbije da se uključi u preostalu temu, a to je uzajamno priznavanje na postojećim granicama, zainteresovani smo, inače je Kosovo stopostotna suverena zemlja i narod Kosova odlučuje da je zainteresovan za neki kompromis ili žrtvu, ali nije Kosovo neko kome je dužna žrtvovati se ili praviti kompromise „, rekao je premijer na dužnosti Haradinaj dodajući da kosovski lideri ne mogu ništa dati, u ime Kosova.

Pored toga, premijer Haradinaj je rekao da trebamo biti iskreni prema svojim saveznicima, sa SAD-ama i EU-om i da ih obaveštavamo da Kosovo kao suverena zemlja ima jedno otvoreno pitanje sa Srbijom, a to je priznanje, i ako je Srbija spremna za bilateralne odnose, tada ćemo je vratiti na tržište.

Govoreći o porezu na srpsku robu, premijer na dužnosti, Haradinaj naglasio je da Kosovo mora da sačuva tržište do priznanja, da izvrši kalkulacije za svoj narod, a tako je i svet izgrađen na poštovanju interesa stranaka, jer kao što je on napomenuo Kosovo ima interes da dobije priznanje od Srbije, ali to samo ponovnim otvaranjem kosovskog tržišta, a ne promenom granica, akcijom koja bi dovela do tragedije za Balkan i sa velikim posledicama.

„Povratak tržišta je u redu, mi smo za to“, zaključio je premijer Haradinaj.

U ovom novom formatu debata u zemlji, premijer na dužnosti, Haradinaj takođe je odgovarao na pitanja studenata.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.