Zyra e Kryeministrit

Premijer na dužnosti Haradinaj: Prenosićemo iz generacije u generaciju poruku heroja da ni po koju cenu nećemo napustiti našu zemlju

27 avgusta, 2019

 

 

Suva Reka, 27. avgust 2019

Premijer na dužnosti Republike Kosovo, Ramush Haradinaj odao je danas počast na grobu kosovskog heroja Rame Bllace, u selu Blace u Suvoj Reci i prisustvovao je komemorativnom skupu povodom otkrivanja spomen ploče Patriote, Rame Bllaca, u znak poštovanja prema njegovom životu i radu.

Na memorijalnom skupu, kojem su prisustvovali državni zvaničnici, porodice palih boraca, verski sveštenici kao i mnoge druge ličnosti, premijer na dužnosti, Ramush Haradinaj rekao je da je on uvek bio radoznao da sazna više o životu našeg narodnog heroja, Rama Bllace, okolnosti u kojima je delovao, da razumemo ta vremena i da znamo sa čime se suočavao ili da pokušamo barem osetiti ono kroz šta je prošao naš heroj.

„Nije bilo lako razumeti to vreme, taj put, ali ako želimo da analiziramo događaje tog vremena a i pre tog vremena, godinu dana pre nego što je naš heroj rođen, dogodila se Prizrenska Liga. Šta je bila Prizrenska Liga za Albance, bio je alarm koji je nastao sa raspadom carstva i padom jednog vladara, da se ne dozvoli naš rascep i raspad. To je bio albanski sporazum, poruka koja je poslata naciji, ali i velikim silama tog vremena, za naše pravo da i mi, kao Albanci, takođe živimo sami “, rekao je premijer na dužnosti, Ramush Haradinaj.

Premijer na dužnosti, Haradinaj je između ostalog, rekao da se u tom periodu dogodila najgora tragedija koja se ikada dogodila prema bilo kom narodu na Balkanu, gde su stotine albanskih naselja danas poznatih kao Toplički region, bila raseljena nasiljem i progonom, doživele su masakr, mučenja, a sve velike sile tog vremena su to prečutkivale. Kao što je rekao premijer na dužnosti, Haradinaj, stara Srbija, ne bi odustala od namere da se, osim u regionu Toplice, nastavi takva logika progona autoktonog naroda sa njihovih teritorija i tražila je druge metode i saveznike da raseli lokalni albanski narod.

Dakle, bila je to velika sila koja je uradila samo polovinu posla i bila je na putu da odradi drugu polovinu, ali pojavio se jedan Albanac koji je rekao ne jednoj nepravednoj, ubilačkoj, neljudskoj nameri da se sa svojih ognjišta udalji jedan narod. Uveren sam da je znao šta bi to značilo i uveren sam da je znao šta će se dogoditi i njemu i drugima, koji su pratili taj put, koji su mu bili verni, kako bi unuci i unuke nastavili da žive na svojoj zemlji “, dodao je premijer na dužnosti Haradinaj.
Govoreći o svom delu, premijer na dužnosti Haradinaj rekao je da smo dužni našem heroju, Ramu Bllaci, i svima onima koji su i u ovim teškim vremenima ostali verni svome pravu i zauzeli stav koji su doneli.“

Večno smo mu zahvalni zbog činjenice da mi danas na našoj zemlji, osećamo tragediju Toplice i stotine albanskih naselja , osećamo je, doživljavamo i prenosimo iz generacije u generaciju, ali takođe ćemo nositi poruke heroja, poruku našeg heroja Rame, da ni po koju cenu nećemo napustiti našu zemlju i da nas niko neće moći odvojiti od naše zemlje “, rekao je premijer na dužnosti Haradinaj. Prigodan govor je održao i gradonačelnik Suve Reke, Bali Muharremaj a u ime porodice heroja je govorio Afrim Bllaca.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.