Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Duboko sam uveren da ćemo znati da idemo putem heroja i zajedno ćemo ih poštovati

31 maja, 2019

Priština, 31. maj 2019

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, prisustvovao je Memorijalnoj akademiji na 20. godišnjici pada kosovskog heroja, Džemajla Fetahaja i njegovog saborca Milazima Shale, u okviru tradicionalne manifestacije „Albanski dani 2019“ koji su organizovani pod pokroviteljstvom Premijera.

Podsečajući se uspomena iz prošlosti, premijer Haradinaj je rekao da su se danas okupili kako bi izrazili svoje poštovanje prema veoma sposobnim sunarodnicima, našim herojima koje je spojila borba za slobodu, koje je spojila emblematička brigada 138 „Agim Ramadani“ i koje je spojila epopeja OVK-a u Koshare, epopeja koja je, kako je rekao premijer, zaista dala drugu dimenziju našoj borbi za slobodu.
„Svako od nas pokušava da otkrije na videlo istinu o ovim saoborcima, jer imamo šta da kažemo o ovim istaknutim herojima i da prenesemo generacijama“, rekao je premijer Haradinaj.

U svom obraćanju brojnim gostima, premijer Haradinaj je rekao da što se tiče porodice Fetahaj u Raušiću, to je porodica koja dugo generacijama ima patriotsku tradiciju za domovinu i naciju
„To je tipična albanska porodica, cenjena i poštovana od svih, i nije ni malo čudno što su se Džemajl i cela porodica nalazili na prvim linijama fronta na početku nacionalnog rata u Dukađinu, u početku u Glođanu, zatim u okolnim područjima“, dodao premijer Haradinaj, ističući da je zaista dragocen i dobro predstavljan slučaj o tome kako jedna albanska porodica s’decenijama i generacijama ukorenjenim patriotizmom, odmah
kada se ukazala potreba da se nađe domovini, se cela mobilisala , otišli su na snabdevanje i pomogli su snabdevanje svoje zemlje, onih teritorija i drugih saboraca, podržavajući prve linije rata.

Radi se o onima koji nisu očekivali da će ih neko pozvati u rat za slobodu, za pravo domovine, nego su sami bili tamo“, rekao je premijer.
Govoreći o ratnom periodu, premijer Haradinaj je rekao da je Babaloć doživio najveći intenzitet borbe odmah početkom ’98. godine, i svo stanovništvo tog mesta je pretrpelo prve udarce i patnje.
„Nije slučajnost da se jedan dečko iz Baballoča našao rame uz rame sa Agimom, Salihom, Džemajlom i svim drugima pred neprijateljem, ne odustajući od njihovog prava na slobodu“, rekao je premijer Haradinaj

Premijer Haradinaj je u svom obraćanju pred prisutnima rekao da mu je uvek čast da svaki put se ujedinimo i da odamo počast našim herojima, da poštujemo njihov put ka slobodi i da izrazimo poštovanje ne samo za čin njihove žrtve, već i za sav dragoceni doprinosi koji čini da je naš narod gde god da je ponosi povodom našeg puta ka slobodi.
„Izgradnja slobode, jačanje naše države je proces, zahteva izazove, ljude žrtve, ljude koji su dali besu i koji su verni prema uverenjima za slobodu, za domovinu i za državu, i ja sam duboko uveren da ćemo znati hodati putem heroja i da ih zauvek poštujemo ”, rekao je premijer Haradinaj.
Predsednik Kosova, Hashim Thaci, održao je memorijalni govor na ovoj memorijalnoj akademiji, dok je ministar odbrane Rrustem Berisha govorio u ime brigade 138 „Agim Ramadani“.
U ime članova porodice, učesnike je pozdravila Erza Fetahaj, kćer heroja Xhemajla Fetahaja.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.