Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj je primio Izveštaj Evropske komisije sa njegovim nalazima za 2019. godinu

29 maja, 2019

Priština, 29. maj 2019.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, povodom prijema Izveštaja o Kosovu 2019, iz Evropske komisije, primio je na sastanku šeficu kancelarije EU-a na Kosovu, ambsadorku Natalija Apostolova, izveštaj putem kojeg Evropska komisija meri napredak jedne zemlje u ispunjenju evropske agende tokom kalendarske godine.

Ovom prilikom, premijer Haradinaj je naglasio da je primio izveštaj za 2019. godinu i njegove nalaze, napredak kao i zastoj u određenim oblastima.

“Danas možda nećemo uraditi istinsku analizu izveštaja, ali sledeće nedelje, u dogovoru sa ministarkom Dhurata Hoxha, sazvaćemo Međuministarski savet za evropske integracije, kojim zajednički predsedavamo, kako bismo analizirali sve nalaze radi dobijanja domaćih zadataka za Vladu na osnovu ovih nalaza, ali takođe i da odgovorima na ove nalaze na osnovu naše procene”, izjavio je premijer Haradinaj.

U svom govoru pred novinarima, na konferenciji za medije, nakon sastanka koji je prvobitno imao sa ambasadorkom Apostolova i ministarkom Dhurata Hoxha, premijer Haradinaj je objasnio da je ovo izveštaj sa izmešanim nalazima, jer u određenim slučajevima ima pozitivnih procena o postignutom napretku, dok u drugim slučajevima ima kritike.

S njene strane, šefica Kancelarije EU-a na Kosovu, Natalija Apostolova, rekla je da ima zadovoljstvo da, ministarki Hoxha i premijeru Haradinaj, predstavi nalaze Izveštaja o Kosovu 2019, dodajući da najvažnija poruka koju dajemo putem izveštaja o zemlji je potvrda evropske perspektive za šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo.

Ministarka za evropske integracije, Dhurata Hoxha, izjavila je da Izveštaj o zemlji odražava i predstavlja putokaz za nas gde treba da idemo, koliko treba da radimo, naglašavajući da postoje mnoga dostignuća koja su evidentirana u ovom izveštaju, ali ima mnogo preporuka koja nam pokazuju put o tome koje reforme sprovodimo kako treba i koje reforme moramo da sprovedemo uz povećanu dinamiku.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.