Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Baranjski Lug, Vranovac i Kruševac, područje sa dugom tradicijom herojstva i puta ka slobodi

27 maja, 2019

Peć, 27. maj 2019.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, je u čast poštovanja i sećanja na slavni rat za slobodu, učestvovao u otkrivanju spomen ploče u selu Donje Barane, opštine Peć, koja je postavljena u kući Riza Selca, brata palog borca Fetah Selca, kuća koja je služila kao lokalni štab tokom rata Oslobodilačke vojske Kosova.
Premijer Haradinaj je rekao da je sada već stvorena tradicija na Kosovu da zabeležimo mesta gde se spremao rat, mesta odakle je vođen rat, gde je bila komanda, ali i mesta gde su pali borci, i mesta ratnih dešavanja, prihvaćena je od strane svih civilizovanih naroda i mi se pridružujemo ovoj praksi.

„Baranjski Lug je jedno od područja sa dugom tradicijom puta do slobode i žrtvovanja, herojstva izraženog decenijama kojom se svi ponosimo“, rekao je premijer Haradinaj, naglašavajući da ovaj nije jedini znak i jedina adresa koju ima Baranjski Lug, jer su se okupili u svakoj kući, u školama, dakle u celom Baranjskom Lugu.

Premijer Haradinaj je tokom dana takođe učestvovao u otkrivanju spomen ploča i u selima Vranovac i Kruševac, na znak sećanja na početak frontalnog rata u opštini Peć, u čast potpore jedinica Oslobodilačke vojske Kosova, 29. maja 1998. godine, na teritoriji ovih dva sela.

Nakon otkrivanja ploče u selu Vranovac, premijer Haradinaj je rekao da ovo područje ima tradiciju ratova za slobodu, hrabrih ljudi, velikih dešavanja, područje koje ima bogatu istoriju, koja je opstala u svojim pravima i koje nije prihvatila nikoga da je promeni.

„Ovo je jedno od područja koje je puno dala zemlji u svim etapama i ponosni smo na vašu istoriju i ulogu“, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je govorio i o poteškoćama tokom rada u ovom području, istakavši da od tog dana nije nikad stao otvoreni rat, koji ima veliku cenu u svim područjima naše domovine.

„Mi treba da nastavimo da razvijamo i jačamo život, da jačamo slobodu, zemlju i narod, ono za šta se ratovalo i za koje smo se žrtvovali. Ja smatram da treba da uradimo velike kućne poslove i još uvek računamo na podršku i poverenje našeg naroda, kao svaki put, jer bez našeg angažovanja ne bi došla ni podrška naših saveznika“, rekao je premijer Haradinaj, naglašavajući da je Kosovo započelo proces učlanjenja u NATO, radi se na učlanjenju u EU, i na domak su ostvarivanja prava na slobodno kretanje, proces koji je u toku, a istovremeno je konsolidovana naša državnost.

Premijer Haradinaj je takođe rekao da autoput Dukađinija možda na početku izgleda kao prepreka, ali je neophodan i vratiće vrednost ovom regionu.

Tokom boravka u selu Vranovac kod Peći, premijer Haradinaj je posetio kuću Xhafer Krasniqi, oca heroja Përparim Krasniqi i strica heroja Adrian Krasniqi.

„Kosovo će večno slaviti delo i žrtvovanje za slobodu, naših palih boraca i heroja“, rekao je premijer Haradinaj.

Nakon otkrivanja spomen ploče u selu Kruševac, premijer Haradinaj se zahvalio meštanima za podršku koju su pružili tokom rata, istakavši da su u Kruševcu naišli na veliku podršku.

„Velika je čast da se danas zajedno okupimo. Okupili smo se simbolikom ploče da beležimo frontalni rat, ali i doprinos za slobodu ovog regiona“, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da je naša prošlost bila tragična, i nju nikad ne treba zaboraviti, ali treba da idemo napred kao Kosovo.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.