Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo ima velike mogućnosti za one koji stvaraju nove ekonomske vrednosti

24 maja, 2019

 

Priština, 24. maj 2019.

„Novi heroji, život koji nam predstoji je zasnovan na stvaraoce koji stvaraju novu ekonomsku vrednost. Oni su najvredniji ljudi, naši heroji i zbog toga sam desni centar“, tako je rekao premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, tokom svog govora na Ekonomskoj konferenciji albanske dijaspore iz Evrope, koja je organizovana od strane Ministarstva za dijasporu i strateška ulaganja i Poslovne mreže albanske dijaspore.

Ovom prilikom, premijer Haradinaj je rekao da hiljadama godina nisu uspeli da u dovoljnoj meri ostvaruju svoja prava, ali ni oni nisu se odrekli tih prava.

Premijer Haradinaj je naglasio činjenicu da su oni koji su otišli u inostranstvo da rade, bili su obični radnici, ali s obzirom da su borci, došli su tamo gde su danas, moleći ih da se podsećaju tih teških početnih dana i da ne dozvoljavaju da ih prepreke zaustavljaju, jer Kosovo ima velike mogućnosti i svi su zainteresovani da napreduju.

Premijer Haradinaj je rekao da je odlučan da ide prema desnici, zbog ekonomskih politika desnice, dodajući da ako mnogi od preduzetnika otvaraju nova radna mesta, i njihov znoj se vraća u ovoj zemlji, onda se zna ko je naš narod.

Premijer Haradinaj je rekao da od toga šta je uradio u životu, odlučio je da uđe pod sklonište preduzetnika, da sledi njih, da prati njihove korake politikama, kako bi se desio ekonomski razvoj na Kosovu.

Premijer Haradinaj je na kraju svog govora rekao da je važno da imaju potrebu da budu shvaćeni od strane vlada važnih zemalja, kao što su Nemačka, Amerika, Italija, Švajcarska, Francuska, i zbog toga preduzetnici mogu mnogo toga učiniti.

Zamenik premijera Republike Kosovo, ujedno ministar za dijasporu i strateška ulaganja, rekao je da su kao Vlada Kosova odlučili da prelaze od reči na konkretna dela, a danas će potpisivanjem sporazuma sa Poslovnom unijom iz Nemačke, poslovanjima iz dijaspore dati na raspolaganju Biznis park u Mališevu, sa oko 80 hektara.

Ministar trgovine i industrije, Endrit Shala, rekao je da po prvi put Vlada Kosova pruža konkretne mogućnosti za ulaganje na Kosovu predstavnicima poslovanja iz dijaspore .
„Ovo je samo prvi korak, i u skladu sa zahtevima poslovanja mi ćemo pružiti i druge olakšice kako bi zajedno ostvarili ekonomski razvoj zemlje“, rekao je ministar Shala.

Na kraju ove konferencije potpisani su sporazumi i ugovori između kompanija iz Kosova sa kompanijama iz Finske, Austrije i Nemačke, i takođe su potpisani Memorandumi o saradnji između Ministarstva trgovine i industrije i Albanske poslovne unije/mreže u Nemačkoj, i Ministarstva trgovine i industrije i Ministarstva za dijasporu i strateška ulaganja.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.