Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Bitka kod Čabrata dokaz da je borba za slobodu poprimila sveobuhvatni

7 maja, 2019

 

Đakovica, 7. maj 2019.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, prisustvovao je Memorijalnoj akademiji posvećenoj bitci kod Čabrata.

Pred mnogim prisutnim, članovima porodica palih boraca, predstavnicima institucija centralnog i lokalnog nivoa, premijer Haradinaj je rekao da Bitka kod Čabrata svedoči o novom, modernom tipu albanskog heroja – govori urbanom vojniku, dobro obrazovanom vojniku koji žrtvuje sve za zemlju predaka i vrednosti ljudske slobode i dostojanstva.

U ovoj akademiji, po jedan govor su održali i gradonačelnik Đakovice, Ardian Gjini, bivši komandant brigade 137 „Gjakova“, Agron Kryeziu, dok je u ime porodica palih boraca prisustne je pozdravila, Erita Gjikolli.

Puni govor premijera Haradinaja na Akademiji:

Sve generacije Đakovice, stotine godina bez prestanka, ujedinile su puške za slobodu i branile su u ovu zemlju. Kad god je domovina zatražila da se brani, Đakovica je dala svoje najbolje i najsposobnije sinove i kćeri, ali poslednja generacija boraca OVK imala je sreću jer je na kraju pobedila nad osvajačima.

Kao i danas, pre dvadeset godina, 7. Maja započela je bitka kod Čabrata, prva urbana bitka OVK, koja je trajala do 9. maja, uključujući se u borbe i brigadu 137 Gjakova, koja je dala 21 heroja, kao dokaz da je borba za slobodu pridobila sveobuhvatni karakter. Isto tako, tokom ova tri dana, srpske snage su nakon gubitaka koje su pretrpele brutalno su se osvetile nad 87 albanskih civila, ubivši ih.

Bitka kod Čabrata svedoči o novom, modernom tipu albanskog heroja – govori o urbanom vojniku, dobro obrazovanom vojniku, koji žrtvuje sve za zemlju predaka i vrednosti ljudske slobode i dostojanstva.

Mi smo u mesecima kada je širom Kosova, palo mnogo boraca i postali su martiri hiljade Albanaca i danas kada se s poštovanjem klanjamo za pale borce ove bitke, ponosni smo što je sećanje za njih instituciolizovano pretvarajući se u državnu kulturu.

Takođe se sa boli i ponosom sećamo stotina martira ovog kraja, kada se suočavamo sa poricanjem zločina od strane srpske države, a za to je Vlada preuzela inicijativu da se zakonom sankcioniše poricanje genocidnih zločina, tako da sada svi koji poriču masakre a tragedije koje su prouzrokovane albanskim civilima na Kosovu biće smatrani odgovornim pred zakonom.

Kosovo nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve, obelodanjivanje sudbine nestalih i onih koji su naredili i izvršioce da se suoče sa pravdom i dobiju zasluženu kaznu.

Isto tako, pokrenuli smo Zakon o porodicama martira i nestalih, kojim će ostvariti jedno pravo koje je nedostajalo.

Na poslednjem sastanku u Berlinu sazvanog od kancelarke Merkel i predsednika Macron, još jednom je pobedila naša istina, pravo Kosova, Kosova 17. februara najboljih sinova i kćeri Kosova i Đakovice. Svi napori da Kosovo bude uslovljeno u daljim procesima nisu uspeli.

Iako Kosovo još uvek ima mnogo otvorenih rana, mi smo za konačni sporazuma sa Srbijom, što znači da bi uzajamno priznavanje i priznavanje Kosova trebalo bi da dođe kao izvinjenje za 13.000 prouzrokovanih žrtava. To bi bio prvi korak ka pomirenju, a zatim bi regulisalo i ono koje svi traže, slobodnu trgovinu ili, drugačije rečeno, ukidanje takse.

Na kraju bih želeo da naglasim da smo mi, kroz stalni dijalog sa našim strateškim saveznicima, uspeli da izbegnemo nesporazume i potvrdimo stabilnu poziciju da neće biti nikakvog korigovanja granica ili teritorijalne redefinicije na štetu Albanaca.

Odnosi sa AD nikada nisu bili bolji i iskreniji i kao dokaz stalnog prijateljstva sa SAD, na Kosovu boravi visoka delegacija iz Iowa, koju predvodi general Timothy Orr, jedan od promotera produbljivanje ovog prijateljstva, veliki prijatelj i čovek koji dušom podržava našu zemlju.

Kosovo ostaje posvećeno svom evroatlantskom putu i istovremeno onemogućava prostiranje uticaja i interesa Rusije u našem regionu, a posebno smo odlučni da ne dozvolimo da putem neke „Dodik republike“ Srbija stiže u Ibar.

Dragi građani Đakovice,

Nalazimo se pred situacijama pred kojima se traži pažnja i budnost svih nas, na svim našim nivoima. Mislim da je veoma važno da se prisećamo puta kroz koji smo prošli da dođemo do naše slobode. Takođe, ne zaboravimo da i put do proglašenja nezavisnosti nije bio lak, ali i preostali procesi članstva Kosova u NATO, EU i UN su ispred nas.

Moramo biti zajedno, moramo biti oprezni, podeli Kosova i teritorijalne redefinicije na štetu Albanaca, da smo dali odgovor. Moramo biti ujedinjeni da bismo odgovorili takođe, drugim uticajima kao što su tipovi ’Dodik republike’, koja je Republika Srpska u Bosni i Dodik, koji je sada najveći problem regiona, koji misli da će sa Putinom rešiti probleme na našem Balkanu.

Mi ćemo biti odlučni kao što smo bili u ovim redefinicijama, dakle onako kako smo sprečili razdvajanje Kosova da ometamo i dolazak Rusije i njenog uticaja kroz jedne ’Dodik republike’, kao što se sada cilja, sledeći korak, jedna Zajednica opština sa nadležnostima koje omogućavaju prisustvo i dalju pomešanje u našem unutrašnjem životu, ne Srbije, već Rusije.

Budući na ovaj dan mi vam obećavamo da ćemo biti oprezni da žrtvovanje palih boraca i martira, žrtvovanje generacija i sve one patnje našeg naroda biti nagrađene sa pravom na slobodan život na Kosovu, nezavisno Kosovo, Kosovo koje je dobar sused u regionu, ali jedno Kosovo koje je evro-atlantsko, koje je spremno za članstvo u NATO-u, EU i jedno Kosovu, koje, takođe pripada svetu koji vodi naš saveznik, Amerika.

Neće nam biti lako da stvorimo jedno dostojanstveno Kosovo za život i radno mesto, dok se to ne desi, zamolićemo naše prijatelje da otvore svoja vrata, bilo sa radnim vizama, bilo sa drugim mogućnostima, bilo sa drugim iskustvima, specijalizacijama. Međutim, nećemo prestati raditi da svi mi stvorimo svoj život u našoj domovini na Kosovu. U ovim nastojanjima, tražim vašu pomoć, pomoć Đakovice. Đakovica je znala da nikada ne nedostaje ni u jednom važnom procesu, ubeđen sam da ćemo biti zajedno u drugim procesima koji su pred nama.

Još jednom, Slava palima za slobodu u bitci kod Čabrata, slava borcima Đakovice, svih operativnih zona i jedinica, jer su se vaši sinovi borili u svim krajevima. Takođe imamo jednog iz Peći koji je pao zajedno sa vašim sinovima i kćerima.

Slava palima za slobodu. Hvala!

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.