Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Uspostaviti pravdu za sve žrtve, za sve one koji su nepravedno žrtvovani i ubijeni

2 maja, 2019

 

Vučitrn, 2. maj 2019

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj je, prisustvovao obeležavanju 20. godišnjice masakra u selu Studimlju u Vučitrnu i odao je počast pred Memorijalnim kompleksom na groblju 117 palih boraca.

Ovom prilikom je, premijer Haradijaj rekao da se nalazi na jednom mestu koje samo po sebi govori, na mestu gde je streljano i masakrirano 117 ljudi, ali i živih i zlostavljanih, i gde pravda još nije uspostavljena i nema kažnjenih.

„Pored činjenice da nije uspostavljena pravda za borce pale u Studimu a i za mnoge druge, oni koji su počinili te zločine počeli su da ih poriču i pokušavaju da ubede svet da nisu počinili te zločine “, rekao je premijer Haradinaj i dodao da za domaće institucije nikada nije prekasno da se ujedine i da se uspostavi pravda za sve žrtve, za sve one koji su žrtvovani i nepravedno ubijeni.

Premijer Haradinaj je rekao da postoji osećaj boli kada se opiše sve ono kroz šta prolaze porodice čak i nakon 20 godina, ali je izrazio spremnost da bude zajedno sa Opštinom, tako da se ovo mesto gde počivaju martiri pretvori u spomenik koji će biti poštovan i da svi treba da budu ponosni na brigu države za ovaj spomenik.

Premijer Haradinaj je rekao da je istovremeno ostalo još nekoliko dana, kada će se u Vladi usvojiti nacrt zakona za porodice palih boraca, za porodice nestalih osoba.
„Za porodice palih boraca, postoji zaista jedan nacrt zakona, koji im zaista daje zasluženi pravni status, sa zasluženim prioritetima i svom brigom koja im pripada, i tako narod Kosova ispunjava obavezu koju ima prema ovoj izuzetno poštovanoj kategoriji „, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da pravo nikada neće biti potpuno za žrtve, ali moraju biti ujedinjeni u traženju pravde kako bi se priveli pravdi oni koji su počinili te zločine.

Govor je održao i predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsednik parlamenta, Kadri Veseli, gradonačelnik Vučitrna, Džafer Tahiri, dok je u ime porodica palih boraca govorio Fehmi Gerxhaliu.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.