Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Deljenje zajedničkih zapadnih vrednosti i ispunjenje našeg evroatlantskog puta nema alternativu!

29 aprila, 2019

 

Berlin, 29. april 2019.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, prisustvovao je sastanku visokog nivoa lidera zapadnog Balkana, koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emmanuel Macron, koji je održan u Berlinu.

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali lideri zapadnog Balkana, izvršena je procena dostignuća u ekonomskom razvoju i razgovarano je o unapređenju saradnje između država, jačanju ekonomije i težnjama zemalja regiona za članstvo u Evropskoj uniji.

U svom govoru, premijer Haradinaj je rekao da Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova, u njegovim postojećim granicama.

„To je realnost koju treba prihvatiti i tako možemo krenuti napred.“ Razgovori o etničkim podelama i granicama otvaraju put za nove tragedije na Balkanu, i niko bolje od nas ne razume iskustva od pre dve decenije, „rekao je premijer Haradinaj, posebno se zahvalivši nemačkoj državi na održivoj podršci za pravo Kosova na državnost i teritorijalni integritet kao uslov za mir u regionu.

Na ovom sastanku razgovarano je i o neophodnosti prevazilaženja nesuglasica između zemalja Zapadnog Balkana, o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, o čemu je premijer Haradinaj naglasio da je postizanje pravno obavezujućeg sporazuma koji rezultira uzajamnim priznavanjem između dve zemlje, što bi doprinelo regionalnoj stabilnosti i otvorilo bi perspektivu za obe zemlje na putu evropskih integracija.

Takođe, premijer Haradinaj je naglasio značaj ovog sastanka, da se okupe svi lideri Balkana, kako bi razgovarali o prevazilaženju prepreka, prihvatanju realnosti i o našem zajedničkom evropskom putu.
„Institucije zemlje su stalno bile angažovane tokom svih ovih godina da poboljšaju živote srpskih građana na Kosovu tako što će prvo sprovesti sve preporuke Ahtisarijevog plana, našeg Ustava i naših zakona. Kosovo je mandatovalo delegaciju i usvojilo platformu za završnu fazu procesa dijaloga sa Srbijom, što će rezultirati sveobuhvatnim sporazumom koji treba da bude pravno obavezujući, što će rezultirati uzajamnim priznavanjem sa Evropskom unijom i SAD-om kao garantom ovog rešenja “, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da deljenje zajedničkih zapadnih vrednosti i ispunjenje našeg evroatlantskog puta nema alternativu.

Puni govor premijera Haradinaj na sastanku visokog nivoa lidera zapadnog Balkana:

Poštovana kancelarko Merkel,
Predsedniče Macron,
Poštovani šefovi državnih delegacija,

Želeo bih da izrazim svoju zahvalnost za ovu važnu inicijativu. Preduzimanjem ovog koraka, stvorili ste istorijsku priliku da se pronađe trajno rešenje za probleme koji su nad delili dugo vremena.

Takođe, želim da se zahvalim održivoj podršci Nemačke pravu Kosova na državnost i teritorijalni integritet kao uslov za mir u regionu. Tražimo od vas da nastavite da objašnjavate i branite ovo pravo u EU, jer kao mala zemlja nemamo kapaciteta da dopremo do svih.

Nadam se da današnji sastanak može rezultirati novim smislom individualne i zajedničke odgovornosti za našu kolektivnu budućnost.

Jasno je da ne možemo krenuti napred dok ne prihvatimo istinu o prošlosti i realnost o sadašnjosti.
Istina iz prošlosti je da je Kosovo pretrpelo okrutnosti i da smo morali da krenemo od nule.
Realnost sadašnjosti je da je sada Kosovo nezavisna država – i da postiže politički, ekonomski i društveni napredak.

To je realnost koju moramo prihvatiti da bismo krenuli napred. Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova.

Želim ovde pre vama da izrazim svoju ličnu i bezuslovnu predanost da ću doprineti poboljšanju života naših srpskih građana. Obavezujem se bez ikakve ponude iz Beograda. U stvari, to je obaveza koju smo sproveli jer smo uvrstili sve preporuke Ahtisarijevog plana u naš Ustav i naše zakone.

Priznavanje je polazna tačka za napredak: to nije krajnja tačka. Bez uzajamnog priznavanja i uzajamnog poštovanja ne može biti napretka. Priznanje će značiti prevazilaženje svih drugih prepreka za napredak. Na primer, neće biti potrebe za trgovačkim barijerama od nijedne strane.

Priznavanje podrazumeva trajno poštovanje postojećih granica. Revidirane granice omogućile bi pokretanje novog talasa etničke podele i mogućeg početka nasilja.

Nama je potrebno jedinstvo, a ne podela. nama je potrebno da otvorimo naše granice, a ne da stvaramo nove granice.

Vlada i Parlament Kosova mandatovali su nacionalnu platformu, kao i delegaciju za završnu fazu procesa dijaloga sa Srbijom, koja će rezultirati sveobuhvatnim sporazumom koji treba da bude pravno obavezujući za uzajamno priznavanje.

Mi smo spremni, da odmah danas, finaliziramo sva nerešena pitanja između naših dveju država.

Kancelarko, predsedniče, poštovani šefovi državnih delegacija, delimo sa vama ne samo evropsku perspektivu, već i globalnu perspektivu. Mi ne želimo ništa više od prava koja imaju druge zemlje, a to treba da uključi i liberalizaciju viza. Mi želimo da prihvatimo našu punu odgovornost kao član Zapadne alijanse, u partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Smatramo da je u interesu svih da Sjedinjene Američke Države postanu garant rešenja, zajedno sa Evropskom unijom.

Želeo bih da vam se zahvalim na mogućnosti koju ste nam pružili da budemo ovde svi zajedno. Ovo je važan trenutak za nas, i verujem da je on važan i za budućnost Evrope.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.