Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: bataljon “Atlantiku” deo našeg slavnog ponosa

19 aprila, 2019

Priština, 19. april 2019.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, prisustvovao je Memorijalnoj akademiji povodom 20. godišnjice osnivanja bataljona “Atlantiku”organizovane pod pokroviteljstvom premijera.

U svom govoru ispred prisutnih, članova bataljona “Atlantiku”, institucionalnih predstavnika centralnog i lokalnog nivoa, udruženja proizašlih iz rata OVK, premijer Haradinaj rekao je da će za ta teška vremena našeg naroda uvek govoriti od generacije u generaciji, i kada se govori o tim teškim vremenima našeg naroda uopšte, kada govorimo o ratu na Kosovu, onda srećom u ovoj našoj slavnoj istoriji bataljon “Atlantiku” ima svoj udeo, ima svoj ponos i deo je istorije.

U ovoj Memorijalnoj akademiji, jedan govor sa povodom je održao i predsednika Kosova Hashima Thaçi. Dok u ime bataljona “Atlantiku”, govorili su Mark Gjonaj i komandant bataljona “Atlantiku”, Gani Shehu.

Puni govor premijera Haradinaj u Akademiji:

Nadam se da se ovih dana osećate dobro na Kosovu, u vašem domu, u našem domu, jer je to naš dom, dom za koji ste nekada odlučili da dajete život, jer onaj koji ide u rat zna da se može žrtvovati.

Za ta teška vremena našeg naroda uvek će govoriti iz generacije u generaciji, a kada govorimo o tim teškim vremenima našeg naroda uopšte, kada govorimo o ratu na Kosovu, onda na sreću u ovoj našoj slavnoj istoriji takođe i bataljon “Atlantiku”, ima svoj udeo, ima svoj ponos i deo je istorije.

Drugačije rečeno, naša istorija postaje bogatija i punija, jer su se i oni koji su bili najdalje pridružili domovini.

Da se odlučuješ da se pridružiš pozivu domovine, pozivu na rat i da dođeš preko okeana na Kosovu, u našoj borbi, ovo je zaista jedna odluka, jedan događaj koji zaslužuje poštovanje, jedna sveta odluka, jedna odluka o kojoj ne samo vi i vaše porodice, već ceo naš narod će se ponositi tokom čitave naše istorije.

Mi, kada govorimo o istoriji Kosova, naša istorija je bolna, to je mučenička istorija. U ime Kosova, su pletene pohvale i mitovi i od drugih, i još uvek nastavljaju da se plete pohvale i mitovi o našem Kosovu, našem delu domovine, o našoj zemlji, našem narodu. Međutim, mislim da je ono što je važno da svi potvrdimo je da je zauzelo mesto naše pravo, pravo Albanaca, zauzeli su mesto pali borci, mučenici, heroji, zauzelo mesto vaše žrtvovanje i vaš doprinos, žrtvovanje braće Bytyqi, ali i svih drugih braće i sestara i svih naših građana.

Tradicija pridruživanja u godišnjici, je tradicija koju moramo očuvati i kultivisati. Mi se, ovih dana na Kosovu, sećamo naših žrtvovanja, žrtvovanja Albanaca u celoj našoj domovini Kosova. To su žrtvovanja sa puno bola, to su civili, žene, deca i starci, svi nezaštićeni, koji nisu bili ratnici, nisu nikoga ugrožavali, bili su u svojim domovima.

Srbija danas pokušava da poriče zločine koje je počinila, pokušava da se predstavlja kao žrtva kod civilizovanog sveta, pokušava da promeni istinu.

Kao i tada, vi ste i danas potrebni za domovinu. Moramo biti ujedinjeni da pokažemo civilizovanom svetu da mi ne samo što smo bili žrtve, već da smo mi doživeli i genocid koji je bio izvršen nad našim narodom. Svaka vrednost našeg naroda, bilo da je to hiljade godina stara, bilo da je to nova vrednost, novorođenčad, bilo da je hleb u kuhinji, u sofri, ne samo to, ne zaboravite da svima kažete da je polovina naroda Kosova bila isterana van zemlje i druga polovina u zemlji, su bili prisiljeni da se kriju, prisiljeni su da žive sa torturom i to moramo obelodaniti pred svetom.

Takođe, dvadeset hiljada kosovskih žena je seksualno zlostavljano, žrtve su seksualnog nasilja.

Pozdravljamo inicijative u Kongresu i drugim relevantnim međunarodnim institucijama da iznese na videlo istina Kosova. Mi smo oduvek bili ovde zajedno da ne dozvolimo nekome da promeni naše pravo, naše žrtvovanje, ne samo naše pravo na slobodu, već i pravo da nam se priznaju genocid i zla koja su se dogodila našem narodu.
Želim da zatražim vašu pomoć u ime svakog od nas da ostanemo ujedinjeni, jer naš posao, pitanje Kosova, pitanje naše domovine nije u potpunosti završeno i ako smo zajedno, završićemo ga časno kao što smo prošli i završili puno teških zadataka u prošlosti.

Puno vam hvala svima. Predsedniče, takođe Vam se zahvaljujem što smo se pridružili u davanju počasti našim saborcima iz bataljona “Atlantiku”!

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.