Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Hodžaj se sastao sa ministrom pravde: Započelo se sa radom na izradi Nacrta zakona za kažnjavanje poricanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu

19 aprila, 2019

 

Priština, 19. april 2019.

Zamenik premijera Republike Kosovo, Enver Hodžaj, je imao sastanak sa ministrom pravde, Abelardom Tahirijem, sa kojim je razgovarao o pripremi zakonske osnove za zakon o kažnjavanju poricanja zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

Hodžaj je rekao da je poricanje zločina počinjenih tokom rata dvostruki zločin protiv žrtava, uvreda prema porodicama i državi, stoga u budućnosti takva stvar neće biti dozvoljena.

„Rat 1998 – 99 je doneo nepopravljivu štetu Kosovu, među kojima i mnoge civilne žrtve, za koje će država Kosovo nastaviti da traži identifikaciju i kažnjavanje odgovornih“, rekao je zamenik premijera Hodžaj.

Zamenik premijera Hodžaj je takođe govorio o inicijativi predsednika Skupštine Kosova, Kadri Veselija, koji će danas poslati pisma svojim kolegama tražeći da parlamenti u svetu donesu zvanične rezolucije putem kojih osuđuju ulogu srpske države kao uzrok užasnih zločina protiv čovečnosti, na Kosovu.

„Takva rezolucija ne samo da podiže svest društva o tome da se nehumana krivična dela kao što su ratni zločini na Kosovu ne ponavljaju, već doprinose i međuetničkom pomirenju, što je nemoguće ako se ne kaže istina“, zaključio je zamenik premijera Hodžaj.

S druge strane, ministar pravde, Abelard Tahiri, govorio je o radu koje obavlja Ministarstvo pravde u pravcu pripreme pravne osnove što je pre moguće. On je rekao da će ovaj zakon kazniti poricanje bilo kakvog zločina prema bilo kojoj civilnoj žrtvi.

„To je veoma neophodna inicijativa koja će osigurati da svako ko negira zločine počinjene tokom rata na Kosovu bude kažnjen.“ Razmatramo modalitete uspostavljanja pravne osnove i konsultujemo se u tom pogledu “, rekao je Tahiri.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.