Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo je zajednički dom svih, gde se poštuju prava svakog

18 aprila, 2019

 

Priština, 18. januar 2019

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, je primio 120 studenata iz Beča i Venecije, programa „evropskih master studija u oblasti ljudskih prava i demokratizacije „, sa kojima je vodio razgovor, obaveštavajući ih o međuetničkom suživotu, obrazovanju, lokalnim političkim procesima, demokratizaciji i ljudskim pravima, i gde je Kosovo kao zemlja sa kulturnom, etničkom i verskom raznolikošću, zajednički dom svih, gde se poštuju prava svakog.

Premijer Haradinaj je želeći im dobrodošlicu na Kosovu, studenti iz Beča i Venecije, rekao da imaju priliku da nauče više o Kosovu.
Premijer Haradinaj je rekao studentima o svom radu kao premijer, ali i kao porodičan čovek, rekao je da ima viziju za Kosovo, zemlju sa mladom populacijom.

„Danas je, ekonomski rast na Kosovu najveći u regionu, borbu protiv korupcije još nismo pobedili, ali smo postigli napredak“, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da je vlada koju on vodi, je Vlada koja sprovodi i koja radi sa svima, političkim partijama, različitim nacionalnostima.
Premijer je obavestio studente da je Kosovo multietničko i da je njen cilj Euro-atlantska integracija, jer pripada evropskoj porodici i nalazi se u stalnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„NATO-a, na čelu sa Amerikom i drugim saveznicima je, 1999. godine, pomoglo Kosovu da zaustavi tragediju nad njom“, rekao je premijer Haradinaj, ocenivši da je intervencija NATO-a na Kosovu imala humanitarni karakter.

Premijer Haradinaj je odgovorio na interesovanje studenata o mnogim problemima Kosova, kao što su ekonomski razvoj, odnosi Kosova sa drugim državama, sa posebnim osvrtom na odnose sa Srbijom, perspektivu mladih ljudi, zakonodavstvo, i mnoge druge teme.

Na interesovanje studenata za ekonomski razvoj i perspektivu mladih na Kosovu, premijer Haradinaj je naglasio činjenicu da Kosovo ima najveći ekonomski rast od 4,3 odsto i kao zemlja Kosovo ima mnogo potencijala i ljudskih resursa, pošto ima mladu populaciju i prirodne resurse.

Premijer Haradinaj je dalje ocenio da je Kosovo ostvarilo napredak u izradi zakona koji otvara velike mogućnosti ekonomskom razvoju i privlačenju stranih direktnih investicija, pošto je usvojilo Zakon o strateškim investicijama. Što se tiče obrazovanja, premijer Haradinaj je rekao da je Vlada fokusirana na poboljšanje zakona o dvojnom učenje, i pripreme kadrove za tržište rada pošto čine deo Evrope i tržište rada je prilično veliko.

Studenti su izrazili interesovanje za prava zajednica koje žive na Kosovu, ali i za jednakost za LGBT zajednicu, o tome je premijer Haradinaj rekao da na kosovu zajednice imaju napredna prava, a takođe i u vezi sa LGBT zajednicom, on je ocenio da je za tabu teme potrebno vreme, ali je ovo pitanje regulisano Ustavom i zakonima Kosova.

Na kraju svog govora, premijer Haradinaj je ponovo izrazio svoje nezadovoljstvo zbog toga što se ne liberalizuju vize za građane Kosova od strane Evropske unije, iako je Kosovo ispunilo sve kriterijume postavljene od strane Evropske komisije.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.