Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj prisustvuje Memorijalnoj akademiji posvećenoj danu palih boraca brigade 138 i padu heroja Agima Ramadanija

11 aprila, 2019

Priština, 11. april 2019.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj prisustvovao je Memorijalnoj akademiji – Dan palih boraca brigade 138 „Agim Ramadani“ – Dan pada heroja Agima Ramadanija, organizovanog pod pokroviteljstvom premijera, u okviru tradicionalnih manifestacija “ Albanski dani 2019 „.

Ovom prilikom je, premijer Haradinaj rekao da je danas jedan drugačiji dan, jer se seča jednog primeranog albanskog borca, jednog ratnika koji u svojim ljudskim i intelektualnim vrednostima, a posebno u njegovoj čistoći posvećenosti domovini redak, Agima Ramadanija.

U svom obraćanju publici, premijer Haradinaj je naglasio da je njegov utisak o Agimu, čak iu ratnim vremenima i njegovo uverenje je bilo, da se radi o retkom borcu, retkom primeru jednog albanskog borca.
„U brigadi 138 su se ujedinili svi slobodni sinovi nacije, koji su napravili put ka slobodi, put ka njihovom pravu. Tamo su poznati ljudi, Sali Ceku, Džemajl Fetahu, ima i puni drugih, ali su mnogi pali boric sa svih strana domovine koji su se žrtvovali u okviru ove brigade “, rekao je premijer Haradinaj i dodao da je ono što je važno napomenuti, je da su tog dana i u to vreme zajedno sa Agimom bili i Adem Isufi iz Gnjilanske Crnice, Jeton Veliu iz Polaca, Imri Curri iz Elez Hana, Rame Beka iz Gushavca, Mitrovica, Rrahman Tafa iz Caraleva, Sylejman Shala iz Vidišiča.

Smatrajući epopeju OVK-a u Košarama veoma bitnom, veličinu i efekte koje je ona dala, premijer Haradinaj je rekao da su tokom borbe za slobodu, postojali momenti pitanja o tome kako će teći rat. „U vreme početka frontalnog napada, dakle za iskorenjivanje linije razdvajanja i formalnog uklanjanja kamena, granice, što je učinio Agim Ramadani sa svojim saborcima u to vreme, I tada je bilo upitno kako će se teći tokovi rata u svim delovima ratovanja ”, rekao je premijer Haradinaj, ističući da su neka od ovih područja bila najvećim izazovima rata.

„Početak frontalnog napada, kao što se dogodilo u Košarama, potvrdio je šta će se dogoditi. Sama činjenica da je jedna brojčano velika jedinica, pod snagom vatre, vojne ekspertize i rata , započela frontalni napad nad snagama okupatora, potvrdila je, zatvorila je ratni epilog, „rekao je premijer Haradinaj, dodavši da je ova epopeja imala izuzetni značaj jer je pružila sigurnost ratnim tokovima , dajući nadahnuće naporima boraca da nastave borbu.

Tokom svog govora, premijer Haradinaj je rekao da je danas dobro poznato da su konstantne borbe koje su se odvijale u Košarama , su dimenzija koje će ostati u najmlađoj istoriji Albanaca.

Žrtvovanje i pad na oltaru slobode, ljudi koji su prošli put da bi došli do njihovog formiranja, onih koji su podneli dokaze, koji su visokog profila, takođe mu daje posebnu težinu i dimenziju.“ Dakle žrtvovanje Agima Ramadana na današnji dan takođe čini istoriju, “rekao je premijer Haradinaj, dodajući da su Agim, Salih i drugi pali boric koji ih spajaju svakog 9. aprila, ne samo u Košarama, nego gde god da žive, u znak poštovanja njihovog rada za slobodu i u znak poštovanja obaveza koje su im ostavi

Na kraju govora, premijer Haradinaj je rekao da nije bilo lako za sve one koji su bili u prvim redovima, u njihovoj misiji u pogledu prava da se bude slobodan.
„Svi oni koji su voleli od srca svoju zemlju, pronašli su put. Njihov primer nam može u svakom trenutku pomoći da pronađemo put u službu našoj domovini. I današnji dan je dan poruke za sve nas, da se služimo njihovim primerom. Večna slava, našem heroju, narodnom heroju, Agimu Ramadaniju. Slava svim palim borcima koji su pali za slobodu “, rekao je premijer Haradinaj.

Govor u ime „brigade 138“, je održao saborac Agima Ramadanija, poslanik Anton Čuni, dok je u ime porodice heroja govorio Jeton Ramadani, sin heroja Agima Ramadanija.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.