Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Žrtvovanje Porodice Jashari, ponovo je oživelo čitav narod

6 marta, 2019

Priština, 6. mart 2019.

Premijer Republike Kosova, Ramush Haradinaj, prisustvovao je Memorijalnoj Akademiji, koja je održana u okviru aktivnosti posvećenih „Epopeji OVK“, herojskoj pogibiji legendarnog Komandanta Adem Jashari, Porodici Jashari i svim palim za slobodu.

U svom govoru ispred predstavnika institucija, centralnog i lokalnog nivoa, članova porodica palih boraca, predstavnika Porodice Jashari, predstavnika ratnih udruženja OVK-a i brojnih učesnika, premijer Haradinaj je rekao da se osećaju nemoćno da izraze poštovanje prema emblematičnoj porodici, legendarnoj porodici našeg naroda, Porodici Jashari i Legendarnom Komandantu, Adem Jashari.

Govoreći o naporima albanskog naroda za slobodu tokom vekova, premijer Haradinaj je rekao da je žrtvovanje i otpor porodice Jashari doživeo ceo naš narod, nešto što je i u ono vreme ali i danas kada se vratimo unazad, bilo zaista tužno, bolno i zastrašujuće, ali kako je rekao, umesto da nas to čini tužnim, poniznim, uplašenim i poniženim, ovo žrtvovanje i ono što se desilo u Prekazu izvršilo je misiju koja se dugo očekivala da se desi Albancima, poslalo je u srca ljudi, u misli ljudi, i gde god su se nalazili, osećaj da ćemo se posvetiti slobodi po svaku cenu.

„Mi smo svi Jasharaj, svi smo Adem Jashari, svi smo Drenica, svi smo oslobodioci, svi smo mi OVK. Ovaj osećaj se dogodio na Kosovu, u dijaspori, gde god su živeli Albanci na našim etničkim teritorijama, i na ovaj način je s pravom nastala izreka da se ugasila jedna porodica kako bi ponovo oživeo čitav narod, a onda da se porodica vrati ovom narodu kao što joj pripada i kako zaslužuje, postalo je stvarnost“, rekao je premijer Haradinaj.

Dalje, Premijer Haradinaj je rekao da je juče u kasarni „Adem Jashari“ održana prva parada naše vojske, najmlađe vojske u Evropi i svetu, vojske mira, vojske naših sinova i kćeri, vojske koja je dobila mandat od izabranika naroda da brani Kosovo.
„Neće nam biti lako da održimo tako čisto, ne samo poštovanje i brigu za kategorije slobode, već i poštovanje i brigu za našu slobodu, za naš narod, ali uveravam vas da nikada nećemo izgubiti put, jer znamo odakle dolazimo, znamo iz kakvog smo bola došli ovde gde smo i uvek ćemo poštovati celokupno uzvišeno žrtvovanje našeg naroda, posebno s poštovanjem odajemo počast ispred porodica palih boraca, posebno pred uzvišenom žrtvom i žrtvovanjem Porodice Jashari, Legendarnog Komandanta Adem Jashari“, rekao je premijer Haradinaj.

Na ovoj Memorijalnoj Akademiji, u ime Porodice Jashari, prisutne je pozdravio Rifat Jashari, brat Legendarnog Komandanta, Adem Jashari. U ime ratnih udruženja govorio je Nasim Haradinaj, a izjavu o otporu Porodice Jashari i Legendarnog Komandanta, Adem Jashari, predstavio je profesor Muhamet Malaj.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.