Zyra e Kryeministrit

Vlada Kosova podržava Centar za albanske studije u Londonu i usvaja dokument koji predstavlja državni stav Republike Kosovo za Savet za stabilizaciju i pridruživanju

11 decembra, 2018

 

 

79. sastanak Vlade
Priština, 11. decembar 2018.

Vlada Republike Kosovo održala je svoj redovni 79. sastanak, predsedavanjem od premijera Ramush Haradinaj. Na početku sastanka, premijer Haradinaj je obavestio vladin kabinet o politikama i postupcima Vlade u borbi protiv korupcije – Nedelja borbe protiv korupcije, preko povećanja budžeta za pravosudne institucije od 31 odsto, odnosno 27,5 miliona evra. Plate sudija i tužilaca su porasle za 100 odsto, prosečna plata 2.000 evra, policiji je takođe plaćeno ceo prekovremeni rad, a u zakonu o platama imaju poseban status.

Usvojen je i paket zakona u Skupštini koji se odnosi na borbu protiv korupcije, kao što su: Krivični zakonik; Zakon o zapleni imovine stečene krivičnim delom; Zakon o zaštiti uzbunjivača; Zakon o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca; Zakon o sudovima; Zakon o Sudskom savetu; Zakon o beležništvu, Zakon o izmeni i dopuni Zakona o nasleđivanju kao i Zakon o izmeni i dopuni Zakona o vanparničnom postupku a veoma brzo će se biti i Zakonik o krivičnom postupku; Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije i Nacrt zakona o prijavljivanju imovine, a takođe je postignut napredak i u ciljanim slučajevima. Premijer Haradinaj u vezi paketa usvojenih zakona rekao je da su dobili pohvale od SAD-a i Evropske unije.

Odluka da se prosledi Skupštini Republike Kosova mišljenje o Nacrt zakonu o nevinosti ličnosti visokih zvaničnika u javnim institucijama i izabranih lica, koji ima za cilj da kontroliše nevinost ličnosti svakog visokog javnog službenika izabranog ili imenovanog u vezi svog učešća u strukturama za kreiranje politike i za sprovođenje komunističkog sistema bivše Jugoslavije i nasilja od državnog aparata i struktura bivše tajne službe za period od 1944. do 1999. godine, je usvojena od vladinog kabineta.
Usvojena je i Uredba o izmenama i dopunama Uredbe br. 02/2011 o oblastima administrativne odgovornosti Kancelarije premijera, kojom se predlaže da se promeni sadašnji naziv Ministarstva za infrastrukturu u Ministarstvo za infrastrukturu i transport (MIT).

Vladin kabinet je odlučio da dodeli sredstva za aktivnosti Centra za albanske studije u Londonu u iznosu od 21.379,00 evra.

Takođe je odobren i zahtev Tužilačkog saveta Kosova za usvajanje dodatka za tužioce Specijalnog tužilaštva, Republike Kosova za 2018. godinu u iznosu od 400 evra mesečno a za glavnog tužioca 500 evra mesečno.

Na današnjem sastanku usvojen je i Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Republike Kosovo i Raiffeisen Bank International AG za projekat „Izgradnja sistema za vodosnabdevanje Opštine Uroševac“.
Osim toga, vladin kabinet je usvojio Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o kreditu između Republike Kosovo i Unicredit Bank Austria AG o finansiranju projekta „Izgradnja sistema kanalizacije za opštinu Štimlje.“

Nacrt zakoni o ratifikaciji Sporazuma o kreditu između Republike Kosovo i Unicredit Bank Austria AG kao zajmodavca u vezi finansiranja projekta „Izgradnja sistema za vodosnabdevanje u opštini Gračanica“ i projekta „Izgradnja sistema vodosnabdevanja za opštinu Istok“, dobili su saglasnost Vlade Kosova.
Usvojeno je i Administrativno uputstvo o skladištenju ugljen dioksida u geološko povoljnim formacijama, kojom se postavlja pravni okvir za geološko skladištenje ugljendioksida (CO2) na bezbedan način za životnu sredinu, kako bi se doprinese borbi protiv klimatskih promena.

Vlada je odobrila preliminarnu odluku o eksproprijaciji nepokretne imovine koje se uticaju izgradnjom regionalnog puta R221, segment: Osojane- Rakoš, katastarska zona: Rakoš, Krnina i Tučep, opština Istok.
Usvojena je i odluka o štednji, podeli, transferu i ponovne budžetske raspodele budžetskih organizacija u skladu sa Zakonom o budžetu.

Koncept dokument o igrama na sreću usvojen je vladinog kabineta, čiji se cilj želi postići kroz tri specifična cilja, kao što je: odgovarajuća sistematizacija zakonskih odredaba na snazi, dalje usklađivanje zakonodavstva sa preporukama domaćih i međunarodnih institucija kao i izbegavanje prepreka u primeni poreskog zakonodavstva uopšte.

Odluka o ukidanju Odluke Vlade br. 08/140 od 05. aprila 2017. takođe je usvojena.

Vlada Kosova je takođe odobrila zahtev Ministarstva za Kosovske snage bezbednosti za imenovanje Komisije za izradu nacrt uredbe o nabavci za potrebe odbrane i bezbednosti.

Kabinet vlade usvojio je dokument koji predstavlja državni stav Republike Kosovo za Savet za stabilizaciju i pridruživanju, koji će se održati 17. decembra 2018. godine u Briselu.

Ministar za javnu upravu Mahir Jagcilar obavestio je vladin kabinet o kibernetičkim napadima u adresama institucija Republike Kosovo.

Premijer Haradinaj je na kraju sastanka govorio i o nametnutoj meri od 100 odsto na uvezene proizvode poreklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine, za koje je rekao da ova mera je nametnuta protiv države Srbije a ni na koji način protiv srpskih građana i dodao je da ova mera neće se ukidati sve do priznanja Republike Kosovo od strane Srbije.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.