Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Ilir se vraća na mesto odakle je krenuo , odakle je krenuo za slobodu domovine

27 novembra, 2018

 

 

Priština, 27. novembar 2018.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, je učestvovao na Spomen akademiji posvećenoj narodnom heroju, general-majoru Iliru Konushevciju, i narodnom palom borcu dr. Haziru Malaju, koja je održana pod pokroviteljstvom premijera Haradinaja.

Premijer Haradinaj, je ovom prilikom u prigodnom govoru rekao da je danas značajan dan za domovinu, naš narod, jer je bilo potrebno 20 godina da se još jednom setimo teškog puta ka slobodi.

Premijer Haradinaj se, u početku zahvalio porodici dr. Hazira Malaja koji kao u danima rata, ni danas nisu ostavili Ilira samog, pristali su da njihov član porodice počiva na albanskom tlu, na Kosovu, u Prištini.

Takođe, od svih pravilno shvačena želja strica Halita, da Ilir počiva u Prištini, je pohvaljena i na njoj se zahvalio premijer Haradinaj.

„U Prištinu, se on vraća, na mesto odakle je krenuo, odakle je krenuo za slobodu domovine, odakle je i počeo ne samo stvaranje ideje o borbi za slobodu, nego je dobio poverenje tadašnjih podanika, onih koji su bili poznati u borbi za slobodu, komandanta Zahira Pajazitija, „izjavio je premijer Haradinaj, dodajući da oni koji su poznavali Ilira, sećaju ga se kao dobro formiranog dečka, kao lakog saborca, koji nikada nije pravio teškoće na poslu.

Premijer je visoko ocenivši figuru generala Ilira Konushevcija, rekao da je imao čast da i on, i njegova porodica i mnogi saborci, budu zajedno u tom vreme, u pripremama za rat, tako da je teško doživljen njegov pad, ali i Hazirija.

„Moja želja je najbolje svedočanstvo o radu Ilira i Hazirija, da živi generacijama, da živi sa decom, sa onima koji će odrasti u slobodnom Kosovu, da svi mi radimo zajedno i da budem ujedinjeni „, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da tako kao što je bilo teško doći do slobode, takođe je teško sačuvati je.

Premijer Haradinaj je rekao da se jačanje slobode vrši jačanjem svih stubova života, koji imaju jedno ime za Kosovo, su institucije, država, vojska koja štiti zemlju i sve nas koji volimo domovinu.

„Danas, bar malo trebamo osetiti olakšanje, jer smo završili dug prema onima koji su dali sve za našu slobodu. Za one koji su pali za slobodu, klanjam se sa poštovanjem. Večna slava „, rekao je premijer Haradinaj.

Na ovoj akademiji, premijer Haradinaj je dodelio porodici narodnog heroja Ilira Konushevcija, i porodici palog borca dr. Hazira Malaja medalju „Gjergj Kastrioti Skenderbeg“

Na ovoj akademiji, su prigodan govor održli Rustem Mustafa, u ime saboraca, Rifat Jashari iz porodice Jashari, Sabit Brokaj, bivši ministar odbrane Republike Albanije, a u ime porodica Konuševci i Malaj govorio je Besim Malaj.

Nakon omaža i Akademije, premijer Haradinaj je učestvovao i na ponovnoj sahrani nacionalnog heroja general-majora Ilira Konushevcija i palog borca dr Hazira Malaja, na groblju palih boraca u Velaniji, koja je izvršena sa visokim vojnim počastima.

Sve ove aktivnosti su organizovane pod pokroviteljstvom premijera Republike Kosovo Ramusha Haradinaja.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.