Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Bili ste uz nas kad god smo imali posla i zadatke

18 novembra, 2018

 

Beč, 18. novembar, 2018

„Počastvovan sam danas jer se sastajem sa vama ovde u Austriji, sa Albancima sa Kosova, iz Makedonije, Albanije, Crne Gore i svih regiona. Kad god smo imali poslove i zadatke, bili ste uz nas kao zemlja i kao domovina „, rekao je premijer Kosova, Ramush Haradinaj, u svom govoru pred sunarodnicima u Austriji, na početku zvanične posete ovoj zemlji, gde će biti deo Bečkog ekonomskog foruma, a takođe će održati i bilateralne susrete.

Na sastanku sa albanskom dijasporom, koju su zastupala albanska udruženja, privrednici, učitelji, lekari, arhitekte, sportisti i druge ličnosti, premijer Haradinaj je rekao da i danas osećamo i ujedinjeni smo kada su u pitanju poslovi za domovinu.

“ Živimo više partijskim životom, životom raznih ideja i različitih vizija, ali se jedna stvar ne menja, ne menja se naš jezik i krv i ono odakle dolazimo, mi smo ti koji jesmo. Ponosni smo sa sobom, narod smo koji sebi, kontinentu i svetu nismo doneli ništa loše „, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da se Austrija istorijski nalazila rame uz rame Kosovu, podrška ta koja je nama pomogla da ostvarimo naše pravo.

Mesto odakle ste došli se ne menja, vi možete da ne volite jednog ili drugog političara, ali vašu domovinu treba da volite „, bio je poziv premijera Haradinaja sunarodnicima u Austriji.

„Ali jednu stvar vas uveravam da smo Kosovske poslove obavili. Oni su brojni, moramo da zaključimo bezbednosnu arhitekturu, da ne ostavimo Kosovo bez svega onoga što joj treba da bi bilo bezbedno, policija, KIA, inteligencija, efikasno sudstvo, vojska, vatrogasci, carina, dakle ceo bezbednosni okvir , da Kosovo funksiše kao države „, rekao je u svom govoru, premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je dalje ocenio inicijative iz dijaspore rekavši da će one doprineti i ekonomskom razvoju i dobrobiti naših građana obećavajući njegovo angažovanje i posvećenost prema zahtevima dijaspore da dobiju odgovarajuću pažnju Vlade Kosova.

Posle njegovog govora, premijer Haradinaj je razgovarao sa sunarodnicima, odgovorivši na mnoga pitanja.

Otvaranje kulturnog centra Kosova u Beču, otvaranje televizijskog kanala posvećenog albanskoj dijaspori, povečanje broja učitelja Albanskog jezika u austrijskim školama, ostale birokratske olakšice, bile su neke od zahteva koji je postavila albanska dijaspora, na ćemu će se, kao što je rekao premijer Haradinaj, Vlada Kosova u potpunosti angažovati da pruži potrebnu pomoć.

Sastanak premijera Haradinaja sa albanskom dijasporom u Austriji je održan u okviru zvanične posete ovoj zemlji, u kojoj se odvija i Bečki ekonomski forum i gde Kosovo predstavlja premijer Haradinaj.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.