Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Moramo sačuvati ono što smo s’naporom postigli

15 novembra, 2018

 

Priština, 15. novembar 2018

„Ako ne znamo kako da sačuvamo ono što smo jedva postigli, onda je verovatno teško da stvorimo nešto novo, dakle sačuvaćemo ono što smo postigli, a u ostalim fazama neka Kosovo odluči kako će da živi, nezavisna, u Uniji ili ujedinjena. To su procesi koji dolaze kasnije, ali za sada je bitno dobijanje priznanja od susedne zemlje „, rekao je premijer Kosova, Ramush Haradinaj, tokom predavanja koje je danas održao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini“Hasan Priština“.

Premijer Haradinaj je zahvalivši se učesnicima, rektoru Univerziteta u Prištini , profesorima, studentima, rekao da pozdravlja ovu priliku za zajednički razgovor sa studentima, nazivajući to dobrom idejom, da se svi zajedno okupe. Premijer Haradinaj je govorio o izazovima sa kojima se suočava zemlja u mnogim važnim procesima i angažovanju da se sprovedu dalje velike teme.

„Pošto je kosovska agenda veoma velika, izdvojiću nekoliko, polazeći od činjenice da je upravljanje zemljom veoma iskušano, upravljanje koje ja vodim je takođe iskušano, dakle vodim koalicionu vladu, i zato kažem da je vlada koja je mnogo iskušana i po samom sastavu, ali posebno ono što je mnogo iskušalo moju vladu, su teme koje sam našao za stolom, rekao je premijer Haradinaj, koji je istakao da je vlada pod njegovim vođstvom, videvši kakva je situacija bila još od stupanja na dužnost, tada je pojednostavljeno ono što treba da se uradi, da bi se ukazalo na postignutu razliku, još od vremena kada je preuzeto vladanje.

U svom govoru, premijer Haradinaj je rekao da ima lakih tema, ali ima i problematičnih tema koje su osetljive i koje stvaraju tenzije, ali, dodao je on, ove teme trebada se iznesu na sto i da se razgovara o njima.
„Na ovaj način neke teme koje su ranije bile tabu, kao što su Zakon za Prištinu o kome se dugo raspravljalo, dakle treba se baviti svakom temom na Kosovu. Sada smo stigli do nekih tema, kao što je slučaj Zakona o vojsci, akcija koju je juče pozdravio predstavnik Amerike u Savetu bezbednosti OUN-a, koji je rekao da podržavaju transparentnost tranzicije BSK u vojsku, da brani svoju teritoriju „, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je takođe rekao da vlada koju on vodi nije savršena, ima primedbi, ali nije prevarantska vlada , jer, kako je rekao, ono što se radi sve je transparentno, a iznad svega je vlada koja se nije plašila tema, da krene napred.

„Kao tema nas sada čeka tema Interpola i članstvo Kosova u ovoj organizaciji je samo prilika da Kosovo pomogne u borbi protiv kriminala, dakle gde kriminal gubi, pobeđuje zakon“, rekao je između ostalog, premijer Haradinaj.
Na predavanju studentima, premijer Haradinaj je takođe govorio o viznoj liberalizaciji, navodeći da su veoma dinamični u pogledu ovog pitanja i nema povlačenja na ovu temu.

Između ostalog, premijer Haradinaj je pomenuo obrazovanje, u kojoj oblasti nije postignuto dovoljno, ali je naglasio da žele dualno obrazovanje, obrazovanje i edukaciju za tržište rada, ali ne hvaleći se na to koliko je vlada učinila za obrazovanje naglašavajući da je u stanju da preuzme odgovornost da napreduje obrazovanje u zemlji. Premijer Haradinaj je takođe govorio i o dijalogu između Kosova – Srbije, za koji dijalog je rekao da je neophodan, i da sa srpskom državom nema otvorenih pitanja za teritorije, već samo prihvatanje identiteta od strane drugoga ili uzajamno priznavanje, ali ne i diranje u ono što je stvoreno.

Studenti filozofskog fakulteta su se obratili premijeru Haradinaju s’ pitanjima koja se uglavnom odnose na budžet za obrazovanje, podizanje kvaliteta obrazovanja, za studente koji dolaze iz regiona Preševske doline i druga pitanja od značaja za njih. U međuvremenu je premijer Haradinaj izjavio da je priznavanje diploma tretirano u Briselskom dijalogu.

Dekan Filozofskog fakulteta, Bujar Dugolli se zahvalio premijeru Haradinaju na učešću, tražeći od vlade da visoko obrazovanje bude prioritet.

„Univerzitet u Prištini je najkredibilniji univerzitet na albanskoj teritoriji i mora biti podržano akademsko osoblje i studenti i moraju se povećati kapaciteti kako bi mi ostvarili još veće uspehe“, rekao je dekan Dugoli, uveren da će Univerzitet u Prištini biti na agendidu premijera Haradinaja, a naročito da pruži podršku studentima političkih nauka za stažiranje u institucijama.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.