Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Austrija je veliki prijatelj Kosova i snažan pokrovitelj

6 novembra, 2018

 

Priština, 6. novembar 2018

„Austrija je prijateljska zemlja, koja je pružala konstantnu podršku Kosovu u svim važnim procesima kroz koje je prošla zemlja“, rekao je premijer Haradinaj, na medijskoj prezentaciji, nakon što je primio kancelara Austrije, Sebastiana Kurza, sa kojim je razgovarao o političkim kretanjima na Kosovu i regionu.

Premijer Haradinaj je obavestio kancelara Kurza o prioritetima Vlade Kosova, ekonomskom razvoju, agendi evropskih reformi, jačanju vladavine reda i zakona, kao i o procesu finalizacije dijaloga između Kosova i Srbije, koji će doprineti stabilnosti između dve zemlje.

Premijer Haradinaj je takođe, od kancelara Kurza zatražio pomoć austrijske države za pitanje liberaklizacije viza i članstva Kosova u značajnim međunarodnim organizacijama.

Ovom prilikom je, premijer Ramush Haradinaj izjavio da je sa kancelarom Kurzom govorio o veoma dobrim bilateralnim odnosima između Kosova i Austrije i o regionalnoj evropskoj perspektivi, Kosova i regiona.

Premijer Haradinaj se takođe zahvalio Austriji na podršci koju je pružala Kosovu u svim fazama izgradnje države.
Sa svoje strane, kancelar Austrije, Sebastian Kurz, je nakon što se zahvalio premijeru Haradinaju na gostoprimstvu i prijateljstvu između dve zemlje, rekao da se u današnjoj poseti Kosovu oseća dobro.

„Kao što znate imamo predsedavanje Evropskom unijom i jedan od naših glavnih ciljeva je da podržimo region i zemlje Balkana i da podržimo vašu evropsku perspektivu i zato tražim od naroda Kosova da podrži dijalog između Prištine i Beograda, jer mislim da je uspešan ishod ovog dijaloga osnova vaše evropske perspektive, i prilika da živimo zajedno u miru i stabilnosti ovde u regionu „, izjavio je austrijski kancelar Kurz.

Kancelar Kurz je rekao da Austrija snažno podržava region, a takođe je i veliki pokrovitelj Kosova i povodom toga je rekao da su veoma srećni jer su jedna od zemalja koja doprinosi na Kosovu, jedna je od najvećih investitora.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.