Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj, Kosovo gradi svoju arhitekturu bezbednosti

22 oktobra, 2018

 

Priština, 22. oktobar 2018

„Tranzicija KBS-a pokazuje jasnu putanju i posvećenost Kosova ka konsolidaciji državnosti, konsolidaciji arhitekture nacionalne bezbednosti, kao i regionalni doprinos stabilnosti i sigurnost „, rekao je premijer Kosova, Ramush Haradinaj, na svom predavanju pred studentima na američkom univerzitetu na Kosovu (AUK).

U svom uvodnom govoru je pred prisutnim studentima, gde su bili i predsednica ovog Univerziteta, Šeron Hart osoblje, i kadeti KBS-a, premijer Haradinaj je objasnio faze transformacije KBS u vojsku, rekavši da je suverena odluka zajedno sa sveobuhvatnim konsultacijama dovela do uspeha u procesuiranju sva tri zakona o tranziciji BSK-a u vojsku.

„To je bio proces, a ne izolovana odluka. Ovaj transparentni proces pripreme Kosova na njenom putu ka članstvu u NATO, otvara put daljem doprinosu mira i stabilnosti kroz operacije održavanja mira „, rekao je premijer Haradinaj.

Između ostalog, premijer Haradinaj je rekao da je uveren da će Kosovo ući u NATO u narednih nekoliko godina, a prisustvo Severno –atlanske alijanse na Kosovu je uvek dobrodošla, verujući da je članstvo u NATO-u za sve zemlje u regionu bolja alternativa u pravcu mira, bezbednosti i stabilnosti.

„Ne samo Kosovo, već i naš region će imati koristi od tranzicije BSK-a, jer razvoj jedne male , multietničke i profesionalne vojske će povećati regionalnu bezbednost i stabilnost, ona će izbegavati mogućnosti nekog bezbednosnog vakuuma na Kosovu i doprinosi usklađivanju naše zemlje sa evroatlantskim vrednostima, olakšava tranziciju naše Republike od potrošača bezbednosti do njenog pružaoca , predstavljajući i podržavajući sve zajednice na Kosovu, omogućava veći angažman i saradnju sa KFOR-om i NATO-om ali i jača našu ekonomiju. Ova inicijativa će stvoriti 2.500 novih radnih mesta „, rekao je premijer Haradinaj.

Pred brojnim učesnicima zainteresovanim za današnje predavanje , premijer Haradinaj, je dodao da BSK-a odražavaju istinu o Kosovu, dom je svih zajednica, profesionalna, multietnička i spremna snaga, izgrađena i obučena pod nadzorom NATO-a još od njenog osnivanja.
Za veliki doprinos u ovom pitanju, premijer Haradinaj se zahvalio SAD.ama za obuku, obrazovanje i stručno usavršavanje BSK-a, dodajući da se KBS-e doživljavaju kao najpouzdanija institucija bezbednosti u zemlji u proteklih šest godina.

Na kraju svog predavanja, premijer Haradinaj je takođe govorio o trenutnoj i budućoj orijentaciji BSK-a, i kao što je on rekao, BSK-a su kredibilna zastupnička i pripravna snaga, i da bi održala ovaj nivo profesionalizma treba da nastavi i unapredi saradnju sa SAD-a i NATO-om.

„Izgradnja BSK-a i njena tranzicija je od vitalnog značaja za kontinuirani razvoj baziran na američkim standardima i NATO doktrini, rukovođenju, sistemu oružja i opreme,“ pohvalio je premijer Haradinaj, rekavši da će izgradnja punih kapacitet biti oko 10 godina i da će biti podeljena u tri faze.

Govoreći o mandatu i tri nacrta zakona o BSK-a, Zakon za Ministarstvo odbrane, Zakon o bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o službi BSK-a, premijer Haradinaj je rekao da će Kosovo u potpunosti poštovati mandat misije KFOR-a dok će KBS –e ostati partnerska institucija u KFOR-u.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.