Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Vlada se snažno angažuje da Kamp KFOR, sada Inovacioni i trenig park, pretvori u uspešnu priču

4 oktobra, 2018

 

Prizren, 4 oktobar 2018

„Ovo je veoma poseban trenutak u mom životu, dok se sećam ovog trga, ovog grada i naše zemlje 1999. godine i ondašnjih potreba. Dakle, mislim da je veoma poseban, jer danas, imam čast da u ime Republike Kosova, Vlade i mog naroda kažem hvala, najpre, svakom nemačkom vojniku koji je služio u našoj zemli tokom ovih dvadeset godina. Hvala svima“, rekao je premijer Kosova, Ramush Haradinaj, tokom oproštajne ceremonije vojnika nemačkog KFOR-a i transformacije nemačkog vojnog kampa u“ Inovacioni i trening park „.

Oproštajna ceremonija za nemačke vojnike KFOR-a je održana na trgu Šadrvan u Prizrenu, dok je prodefilisanje nemačkih snaga KFOR-a i Snaga bezbednosti, popračeno zvucima vojnog orkestra alpinističkih snaga Bundesvera. Govoreći pred pisutnima , premijer Haradinaj, zahvalio nemačke vojnike za njihovu posvećenost i angažovanje u obezbeđivanju sigurnosti za naše građane.

„Ovaj događaj danas je poseban zbog činjenice što su sa nama posebni prijatelji iz Berlina. Zahvaljujemo vam se svima što ste danas ovde prisutni. Prizren je istorijska prestonica Kosova i u našem regionu je poznat kao istorijski i duhovni grad. To je grad vrednosti i cenjenja , mesto ljudi koji znaju kako steći i sačuvati prijateljstvo. Iz tog razloga, želim da kažem nemačkim vojnicima i Bundesveru , da je ovo vaš dan i budite ponosnoi sobom . Vi ste služili u ime vaše države u jednoj zemlji u najtežem vremenu, služili ste neprekidno i zahvaljujući vama, danas, ova država, ovaj narod živi u miru. Dakle, budite ponosni, jer ovo je vaš uspeh „, rekao je premijer Haradinaj.

Tom prilikom, premijer Haradinaj je izrazio zahvalnost Nemačkoj na njenoj svestranoj podršci za Kosovo

„Kao rezultat toga, Kosovo je danas mirna zemlja u kojoj naše multi-etničko društvo i različitih religija živi u harmoniji. Mi smo posvećeni održavanju i očuvanju mira, koji ste nam pomogli da ostvarimo . Hvala vam što ste nam pomogli, takođe, u izgradnji naših bezbednosnih institucija , Policije Kosova i Bezbednosnih snaga Kosova. Vaša investicija je veoma dragocena. Ovde se nalaze vaše kolege koji će nastaviti vaš rad. Znamo da će KFOR I dalje biti ovde i znamo da će nemački vojnici ostati na Kosovu, u glavnoj bazi KFOR-a „, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da će oni ostati još neko vreme u vojnom kampu u Prizrenu, jer danas počinje transformacija iz vojnog kampa u Inovacioni trening i biznis park.

Premijer Haradinaj, je rekao nemačkm vojnicima da budu sigurni da će nemačka zastava i dalje visoko vijoriti , zahvaljujući njihovom dostojanstvom, profesionalnom služenju, sa visokim standardima i da će zastava ostati visoko podginuta , jer ćemo se pobrinuti da kroz inovacioni trening i biznis park, i dalje zadržimo vaše prisustvo ovde.

„Koristim ovu priliku da pozivam nemačke kompanije, jer je ovo adekvatno mesto za investiranje, pravo mesto za investiranje na Kosovu. Dakle, molim vas, ulagajte na Kosovu. Vlada je u potpunosti posvećena da ovaj kamp , sada park se pretvori u uspešnu storiju. Još jedno hvala vam rekao je premijer Haradinaj, koji je uručio odlikovanje, nemačkom komandantu Hofman-

Državnna sekretarka u Ministarstvu za ekonomsku saradnju, Maria Flachsbarth, nazivajući odnose između Nemačke i Kosova posebno prijateljskim , rekla je da je prvi put od 1945. godine, da je Nemačka intervenisala vojnim trupama u sukobu. „Neposredno nakon sukoba , Nemačka je podržala Kosovo hitnim merama . Od tada, naša zemlja nije napustila Kosovo. Zajedno smo postigli mnogo, a kada pogledamo unazad, vidimo verodostojnu , uspešnu i profesionalnu saradnju „, rekla je ona.

Govorili su i drugi visoki predstavnici nemačkog KFOR-a.

Nakon ceremonije, premijer Haradinaj, prisustvovao svečanom prijemu koji je priredio gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka, za KFOR i visoku nemačku delegaciju gde je lansiran Inovacioni i trening park.

Gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka, u svom govoru prilikom lansiranja navedenog parka , rekao da će ovaj park biti monument prijateljstva između naroda Kosova i naroda Nemačke.

Premijer Haradinaj na početku ove godine bio potpisao Memorandum o razumevanju između Vlade Kosova i Nemačke vlade da vojni kamp nemačkog KFOR-a u Prizrenu se transformiše u Park za inovacije i obuku , kao deo napora Vlade za ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mesta.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.