Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Hoxhaj u Salzburgu: EU treba da prizna napredak i da da Kosovu liberalizaciju viza

1 oktobra, 2018

 

 

 

Salzburg, 1. oktobar 2018

Zamenik premijera Republike Kosovo, Enver Hodžaj boravi u Salcburgu, Austrija, gde učestvuje na 14. konferenciji evropskih regija i gradova.

U svom govoru je na ovoj konferenciji, zamenik premijera Hodžaj izjavio da Evropska unija treba, preko odluka u Evropskom savetu da prizna i prihvati uspešno ispunjavanje svih kriterijuma za liberalizaciju viza od strane Kosova.

„Uprkos činjenici da je trebalo da ispunimo 95 kriterijuma za liberalizaciju, u poređenju sa drugim zemljama u regionu koje su imale oko 45, Kosovo je uspešno izvršilo ispunjavanje svakog kriterijuma. Evropska unija treba da prizna i prihvati napredak Kosova u procesu liberalizacije viza i treba dati zeleno svetlo za slobodno kretanje građana Kosova „, rekao je Hodžaj.

Zamenik premijera je takođe govorio o odnosima Evropske unije sa zemljama u regionu, pominjući nepriznavanje napretku u Albaniji i Makedoniji od strane EU, i kako to nepriznavanje i ne nagrađivanje rada je imalo vidljive posledice.

„Evropska unija treba da radi na tome da drži u životu optimizam i evropski duh na Balkanu. Nepriznavanje i ne-nagrađivanje napretka Albanije i posebno Makedonije je zabeležilo posledice. Konkretan slučaj je, kao što ste svi videli, jučerašnje glasanje na referendumu za Prespanski sporazum u Makedoniji „, rekao je zamenik premijera Hodžaj.

Hodžaj je rekao da ulazak balkanskih zemalja u EU nije samo proširenje Unije, nego i njena konsolidacija pošto je geografski, kulturno i istorijski, Balkan deo Evrope.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.