Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Mi smo stavili pravdu na mesto , vraćajući narodnog heroja Ahmeta Krasniqija i palog borca Qazima Jakupija

21 septembra, 2018

 

Priština, 21. septembar 2018

„Albance je život iskušao, podelio i pretvorio ih je u hodočasnike. Neke od njih, su u određenim periodima, životni putevi izveli na udaljena mesta, ali svaki Albanac u svom životu, od rođenja do kraja života ima jednu zajedničku stvar sa svakim drugim albancima, domovinu, zemlju njegovih predaka. Posebna je čast danas za sve nas da stavimo pravdu na mesto, da vratimo u svoju domovinu, našeg heroja pukovnika, ministra iz ratnog perioda Ahmeta Krasniqija i palog borca Qazima Jakupija, “ tako je rekao premijer Ramush Haradinaj na Spomen akademiji posvečenoj narodnom heroju i pukovniku Ahmetu Krasniqiju i palom borcu Qazimu Jakupiju.

Pred brojnim učesnicima predstavnicima centralnih i lokalnih institucija, drugova i porodice heroja, premijer Haradinaj je rekao da ga nije poznavao borca pukovnika Ahmeta Krasniqija, ali sama činjenica da je iz kuća Aziza Zhilivoda, govori mnogo.

Premijer Haradinaj je takođe rekao da je put do slobode bio previše dug, težak i sa mnogo nesigurnosti i patnje, ali svako ko je išao tim putem ka slobodi oseće korak drugoga ne samo rata, puške, nego i pera, ali i svake aktivnosti koja je pomogla postizanje slobode.

Dalje je, premijer Haradinaj rekao da kao narod, koji smo imali tako dug put do slobode, moramo naći hrabrosti, da u slobodno vreme, u našoj slobodi, odamo počast bez ikakvog oklevanja onima koji su preduzeli korake, put, onima koji su prolili krv, znanje i muku, njihovu žrtvu i doprinos, jer mi ne bi bili slobodni bez svih tih ljudi.

Ahmet Krasnići se vraća danas u Prištinu, blizu je predsedniku Rugovi , u blizini je drugih saboraca iz OVK, bilo kog putovanja ka slobodi i žrtvovanju, bilo kom putu koji su oni prešli. I ne samo to. Takođe je simbolika da se zajedno sa njim vratio i Qazim Jakupi, koji je takođe bio posvečen slobodi, sposoban komandant, koji je uvek imao blizu saborce, ljude koji su krenuli na put ka slobodi „, rekao je premijer Haradinaja.

Premijer Haradinaj je takođe rekao da će se uskoro izvršiti i eshumacija Ilira Konushevcija, uz napomenu da tako pokazujemo kao narod da nije slučajno da imamo slobodu, državu i institucije.

Premijer Haradinaj je dalje rekao da način da se izgradi sloboda neće biti lak, ali moramo biti zajedno da pronađemo načine da pomognemo našu domovinu, domovinu palih boraca i da krenemo napred na putu ka EU i NATO-u.

Na spomen akademiji je govorio predsednika Kosova, Hashim Thaci, a u ime saboraca heroja i aktivista pred prisutnima su govorili ministar BSK, Rustem Berisha.

Prisutnima se zahvalio Behgjet Krasniqi, brat heroja Ahmeta Krasniqija i Leonora Jakupi, ćerka palog borca Qazima Jakupija.

Premijer Haradinaj je prisustvovao ponovnom sahranjivanju narodnog heroja, pukovnika Ahmet Krasniqija i palog borca Qazima Jakupija, na groblju palih boraca u Prištini, koja je izvršena sa najvišim vojnim počastima.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.