Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Angažovaćemo se da potrebe regiona Župe pronalaze institucionalnu podršku

15 septembra, 2018

 

Priština, 15. septembar 2018.

“Vlada Republike Kosovo ostaće blizu svakoj opštini i svakom regionu, bez razlike na stranačku ili etničku pripadnost. Mi ćemo se angažovati da se bavimo zahtevima i potrebama stanovnika ovog kraja i da se pronalazi institucionalna podrška”, to je bila poruka premijera Republike Kosovo Ramush Haradinaj tokom radne posete koju je danas imao u regionu Župe.

Tamo, premijera su dočekali predstavnici stanovnika ove oblasti, sa kojima je razgovarao o izazovima i problemima sa kojima se suočavaju tamošnji stanovnici.

Premijer Haradinaj, govoreći o zahtevu za stvaranje opštine Rečan, rekao je da će se Vlada angažovati za razmatranje ovog pitanja, dok je za zahtev za rekonstrukcije hidroelektrane jasno stavio do znanja da se ovaj projekat, ali i drugi projekti mogu realizovati samo uz saglasnost stanovnika.

“Veoma smo zainteresovani za razvoj sektora turizma u ovom delu, jer za tako nešto postoji ogroman potencijal. Lično sam za osnivanje opština, i zašto ne i za onu koju vi tražite. Što se tiče pitanja izgradnje hidroelektrana, mogu reći da ćemo se s najvećom mogućom ozbiljnošću angažovati da ga detaljno razmatramo i nećemo dozvoliti nikakvu investiciju štetnu za zajednicu“, dodao je Premijer Haradinaj.

U pratnji ministra Regionalnog razvoja Rasim Demiri, premijer Haradinaj je rekao da je njegovim dolaskom u Vladi saradnja između centralnog i lokalnog nivoa prešla je u jednoj dinamičnijoj fazi i sada opštine imaju veću pažnju od strane Vlade.

Ministar Regionalnog razvoja Rasim Demiri zahvalio se Premijeru Haradinaj za njegovo prisustvo na ovom događaju, dok je rekao da se bosanska zajednica suočava sa nekim izazovima u ovom delu zemlje.

“Pitanje decentralizacije je jedna od glavnih zabrinutosti. Izgradnja hidroelektrana u vodnim resursima je među drugim zabrinutostima. Takođe, stanje na putnoj infrastrukturi nije na potrebnom nivou, i da njegovo poboljšanje utiče i na razvoj turizma. Ovo su među najvažnijim zahtevima svih stanovnika i zaslužuju izraženu pažnju od kosovskih institucija jer smo doprineli proglašenju nezavisnosti zemlje”, naglasio je ministar Demiri.

S druge strane, prisutne jednim govorom su pozdravili i poslanici ovog kraja u Skupštini Kosova, Duda Balje i Bahrim Shabani, odakle su tražili podršku premijera Haradinaj i Vlade za realizaciju projekata na ovom regionu.

Tokom ovih sastanaka premijer Haradinaj je takođe govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, konkretnije o zadnjim razvojima vezanim za dijalog između Kosova i Srbije, rekavši da obe strane treba da postignu mirovni sporazum sa obostranim priznavanjem, u službi razvoja obe zemlje i da ideja o razmeni teritorije liči na trgovinske sporazume i kao takva je štetna.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.